In het SynVest Value Beleggingsfonds zitten sterke, gezonde bedrijven. Deze bedrijven bieden producten en diensten aan waar een grote vraag naar is, ondanks de gevolgen van het Corona virus.

Bedrijven zoals Coca-Cola en Johnson & Johnson zullen weinig merken van alle onrust op de beurs. Andere bedrijven hebben een verdienmodel waar klanten maandelijks abonnementsgeld betalen voor essentiële software, voorbeelden zijn Microsoft, Autodesk en Spotify. Hierdoor zullen zij  ook niet veel merken van de onrust op de beurs. Bedrijven die wel de effecten voelen van lagere consumentenbestedingen, bijvoorbeeld Mastercard, zullen slechts tijdelijk wat minder winst maken.

In het SynVest Value Beleggingsfonds zitten geen aandelen in bedrijven die actief zijn in de sectoren die op dit moment hard geraakt worden door het Corona virus zoals luchtvaart, hotels of restaurants.

Elke financiële crisis heeft een andere oorzaak. Maar voor de belegger is elke crisis hetzelfde. Hoewel het onzeker is hoe het Corona virus de komende maanden ons leven zal beïnvloeden, is het duidelijk dat de angst op de financiële markten groot is.

Het merendeel van de waarde van een onderneming wordt bepaald door zijn toekomstige kasstromen. Als een gezond bedrijf een jaar geen winst maakt, zal dit van minimale invloed zijn op de waarde van de onderneming.

Gedurende de verkoopgolf van de afgelopen dagen, werden zowel zwakke als sterke bedrijven verkocht. Soms als gevolg van automatisch gestuurde beleggings modellen (algoritmes). Bijvoorbeeld, afgelopen donderdag daalde het aandeel Berkshire Hathaway met 10%. Dit betekent niet dat de waarde van het bedrijf daalde. Berkshire Hathaway heeft ongeveer 140 miljard dollar aan liquide middelen wat waardevol zal zijn de komende weken. Daarom zal de waarde van het bedrijf waarschijnlijk stijgen juist omdat er onrust is.

Aandelen zijn stukjes van bedrijven. Wij zien dit als mede-eigendomsrechten van hoge kwaliteit bedrijven die wij willen de komende vijf tot tien jaar graag willen hebben. Iedere dip in de prijs van de aandelen geeft ons een kans om ons belang te vergroten.

Iedere periode van onrust veroorzaakt een verschuiving van vermogen van de zwakke naar de sterke spelers die voorbereid zijn om kansen te grijpen. Wij proberen bij de juiste groep te behoren. Echter, eerst zullen wij door deze storm moeten zeilen. En wij hebben groot vertrouwen in onze boot.

Blijf gezond en rationeel.

Georg Krijgh

Beheerder SynVest Value Beleggingsfonds

Heeft u vragen? Neem dan contact op Bel 020 - 23 51 490