De status van de herstructurering van het Synvest Dutch RealEstate Fund

Home visual

Sinds 2005

Is SynVest actief

14.000+

Klanten

€ 900 Miljoen

Belegd vermogen

6 Cashcow Awards

Voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed

Het afschaffen van het FBI-regime voor beleggingsinstellingen die investeren in vastgoed, heeft tot gevolg dat voor deze instellingen per 1 januari 2025 het 0%-tarief zal vervallen en het reguliere vennootschapsbelastingtarief van toepassing wordt. Dit betekent dat SynVest Dutch RealEstate Fund N.V. vanaf die datum in beginsel volledig belast zal worden onder het reguliere tarief.

De staatssecretaris heeft aangegeven dat getroffen beleggingsinstellingen de mogelijkheid wordt geboden om hun structuur om te zetten naar een fiscaal transparante structuur. Fiscaal transparant houdt kort gesteld in dat de beleggingsinstelling niet langer belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting. Zonder nadere regeling zou een dergelijke herstructurering leiden tot de verschuldigdheid van overdrachtsbelasting. Dit zou een aanzienlijke belastingdruk met zich meebrengen. Om een herstructurering zonder heffing van overdrachtsbelasting mogelijk te maken, heeft de wetgever daarom “flankerend beleid” ingevoerd. Dit overgangsrecht is echter algemeen geformuleerd en biedt niet voor elke specifieke situatie volledige duidelijkheid.

Wij hebben ervoor gekozen om gebruik te maken van de door de staatssecretaris geboden mogelijkheid tot omzetting naar een fiscaal transparante structuur. Gezien de onduidelijkheden die gepaard gaan met het overgangsrecht, hebben wij de Belastingdienst verzocht om te bevestigen dat de door ons voorgestelde aanpak in overeenstemming is met dit overgangsrecht. Helaas, maar begrijpelijkerwijs, heeft de Belastingdienst beperkte ervaring met deze nieuwe regeling, waardoor ook zij tijd nodig hebben om alles zorgvuldig te beoordelen. We wachten momenteel op hun reactie. Zodra alle betrokken partijen, waaronder de Belastingdienst en de AFM, hun akkoord hebben gegeven of geen bezwaren hebben geuit, zullen wij de certificaathouders informeren over de omzetting van de structuur.

Tot slot willen wij benadrukken dat de omzetting van SynVest Dutch RealEstate Fund N.V. naar een fiscaal transparante structuur een zeer complex proces is, waarbij veel juridische en praktische obstakels moeten worden overwonnen. Helaas heeft de wetgever ons relatief weinig tijd gegund om deze herstructurering uit te voeren. Desondanks verwachten wij dat de omzetting naar een fiscaal transparante structuur tijdig zal worden afgerond.