Rendementsprognose

Sinds 2005

Is SynVest actief

13.000+

Klanten

€ 820 Miljoen

Belegd vermogen

7 Cashcow Awards

Voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed

Een rendementsprognose is een vooruitblik op het verwachte rendement van een belegging of beleggingsfonds, meestal over een langere periode. Het doel van een rendementsprognose is om beleggers inzicht te geven in de mogelijke opbrengst én het bijbehorende risico van een belegging. Deze prognose is gebaseerd op de historische rendementen, de gehanteerde beleggingsstrategie, en vaak ook op economische scenario’s of modellen die de toekomstige ontwikkeling van markten proberen te voorspellen.

Hoewel een rendementsprognose geen garantie is voor de werkelijke uitkomst, biedt het beleggers wel een indicatief kader voor het nemen van weloverwogen beslissingen.

Waarop is een rendementsprognose gebaseerd?

De totstandkoming van een rendementsprognose gebeurt meestal op basis van meerdere gegevensbronnen en aannames. Enkele belangrijke componenten zijn:

Historische rendementen

De prestaties van het fonds of vergelijkbare beleggingen in het verleden vormen vaak het uitgangspunt. Hierbij wordt gekeken naar jaarrendementen over bijvoorbeeld de afgelopen 5 of 10 jaar. Dit geeft een eerste indruk van de mate van stabiliteit en volatiliteit van het rendement.

Beleggingsstrategie

De gehanteerde strategie van het fonds heeft grote invloed op de rendementsverwachting. Een fonds dat belegt in groeiaandelen heeft een ander rendementsperspectief (en risico) dan een fonds dat zich richt op dividendaandelen of obligaties.

Marktomstandigheden en economische vooruitzichten

Soms worden externe factoren meegenomen, zoals de verwachte renteontwikkelingen, inflatie, economische groei, en geopolitieke risico’s. Sommige prognoses zijn gebaseerd op scenarioanalyses waarbij meerdere toekomstbeelden worden doorgerekend.

Simulaties en risicomodellen

Professionele vermogensbeheerders gebruiken vaak Monte Carlo-simulaties, value-at-risk modellen of historische simulaties om verschillende uitkomsten in kaart te brengen en het rendement onder uiteenlopende omstandigheden te modelleren.

Weergave van een rendementsprognose

Een rendementsprognose wordt doorgaans uitgedrukt in een jaarlijks verwacht bruto- of nettorendement, vaak voorzien van een bandbreedte of meerdere scenario’s:

  • Ongunstig scenario: wat als de markt tegenzit?
  • Gemiddeld scenario: wat is het verwachte rendement onder normale omstandigheden?
  • Gunstig scenario: wat is het potentieel bij goede marktontwikkeling?

Deze aanpak helpt beleggers om realistische verwachtingen te vormen en beter inzicht te krijgen in het risicoprofiel van hun belegging.

Beperkingen van een rendementsprognose

Hoewel rendementsprognoses waardevol zijn, kennen ze duidelijke beperkingen:

  • Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De marktomstandigheden kunnen veranderen, waardoor rendementen anders uitvallen dan verwacht.
  • Prognoses zijn gebaseerd op aannames. Deze aannames kunnen onjuist blijken of veranderen door economische of politieke ontwikkelingen.
  • Onvoorziene gebeurtenissen (zwarte zwanen) kunnen een plotselinge en sterke invloed hebben op rendementen. Denk aan pandemieën, oorlogen of financiële crises.

Daarom is het verstandig om een rendementsprognose te zien als een indicatie, geen belofte.

Rendementsprognose en risico-indicatie

Een rendementsprognose gaat vrijwel altijd hand in hand met een risicoprofiel of een score op een schaal van bijvoorbeeld 1 tot 7, zoals gebruikt wordt in het Essentiële-informatiedocument (EID). Hoe hoger het verwachte rendement, hoe groter vaak ook het risico. Dit helpt beleggers bij het kiezen van een belegging die past bij hun persoonlijke doelstellingen, tijdshorizon en risicotolerantie.

Gerelateerde informatie

Aanvangsrendement

Direct rendement

Dividendrendement

Indirect rendement

Jaarrendement

Koersrendement

Rendement op beleggen berekenen

Hoe levert uw inleg bij SynVest rendement op?

Wat is het rendement op beleggen in vastgoed?

Beleggen in Nederlands vastgoed

Terug