Checklist beleggen

Home visual

Sinds 2005

Is SynVest actief

13.000+

Klanten

€ 850 Miljoen

Belegd vermogen

7 Cashcow Awards

Voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed

U heeft veel over beleggen gelezen en met de lage spaarrente overweegt u te gaan beleggen. U wilt meer rendement, maar hoe pakt u dat het beste aan? Welke informatie is van essentieel belang voordat u start met beleggen? De 7 belangrijkste punten hebben we voor u verzameld in onze handige checklist beleggen. Een checklist beleggen kan helpen om bewust te worden van de grootste risico’s en veelgemaakte fouten.

1. Bepaal uw beleggingsdoel

Allereerst is het belangrijk uw beleggingsdoel te bepalen. Wilt u een extra pensioen opbouwen voor over 30 jaar, een tweede huis over 20 jaar of een studiefonds voor de (klein)kinderen over 10 jaar? Of wilt u met spaargeld volgend jaar. een nieuwe auto kopen? In dat laatste geval blijft een spaarrekening de aangewezen plek om uw geld te laten staan. Beleggen doet u voor de lange termijn én met geld dat u in die periode kunt missen.

2. Stel uw beleggingstijdspad, -rendement en -risico

Hoe scherper uw doel(bedrag) en hoe langer uw beoogde tijdspad, des te groter is de kans dat u met beleggen dit doel ook behaald. Risico’s zijn er ook. Een vuistregel is: hoe hoger het voorgespiegelde rendement, hoe hoger het risico. Er is ook altijd een kans dat het even wat minder goed gaat dan gepland. In dat geval kan het rendement lager uitvallen dan verwacht en gehoopt. 

3. In verschillende beleggingscategorieën verdiepen

Er bestaan verschillende beleggingscategorieën met bijbehorende risico’s. In het algemeen kunt u stellen dat zowel het risico als het rendement geleidelijk oploopt van sparen (laag risico, laag rendement), via obligaties en aandelen, naar afgeleide producten, zoals opties en ‘futures’ (hoog risico, hoog rendement). 

Binnen deze categorieën zijn er meer of minder risicovolle beleggingen. Staatsobligaties van de Nederlandse overheid zijn minder risicovol dan obligaties van een bedrijf. Een aandeel van een gerenommeerd bedrijf met een wereldwijde (monopolie)positie als bijvoorbeeld Coca Cola, of ASML, zal minder risicovol zijn dan een aandeel van een ‘start up’. 

4. Spreid uw beleggingen

De verleiding is misschien groot om al uw geld in één of twee beleggingen te stoppen, bijvoorbeeld via een bedrijf of product dat u goed kent of het al jarenlang goed doet, maar dit is niet verstandig. Het is beter om uw geld te spreiden over meerdere beleggingscategorieën en beleggingen, dat wordt ook wel diversificatie genoemd. Daarmee wordt het risico gespreid. Zo verkleint u het risico dat één slechtlopende belegging uw vermogen hard raakt.

5. Begrijp goed waarin u belegt en stel vragen

Ook is het belangrijk te begrijpen waarin u uw geld belegt. Als uw buurman veel geld heeft verdiend met opties of ‘futures’ en u heeft daar nog nooit van gehoord, dan is het misschien goed eerst een cursus te volgen of een financieel adviseur te vragen over de werking van deze producten. Aarzel ook niet om meer informatie te vragen. Het is belangrijk om te weten waar u in belegt. Begrijpt u iets niet? Beleg er dan ook niet in. Geld investeren in vastgoed via een beleggingsfonds kan een goede optie zijn. 

6. Laat uw beleggingen aansluiten op uw beleggersprofiel

Uw beleggersprofiel is ook van belang. Bent u een meer defensief ingestelde belegger óf een offensieve belegger? In het laatste geval kunt u meer risico aan en wilt u mogelijk meer aandelen in uw portefeuille dan obligaties.

In alle gevallen is het ook belangrijk om naar de kosten te kijken die bij specifieke beleggingen komen kijken. Die gaan altijd ten koste van uw rendement. Lees de voorwaarden, de financiële bijsluiter of essentiële beleggersinformatie van uw beleggingen goed door. Voor financiële producten is een dergelijk document verplicht.

Er zijn drie manieren om te beleggen: zelf beleggen zonder advies, zelf beleggen met advies van een deskundige of iemand anders uw beleggingen laten beheren. Ieder van deze manieren heeft zijn eigen risico’s en kosten. Het maakt hierbij niet uit wat uw ervaring en kennis is, in welke producten u wilt beleggen en hoeveel risico u wilt nemen. Beleggen met advies of vermogensbeheer is vaak duurder dan zelf beleggen, maar kost anderzijds wel minder tijd.

Meer over zelf beleggen of laten beleggen

7. Vergelijk en controleer verschillende aanbieders

Bij ingewikkelde producten is het rendement en risico vaak lastig te bepalen en soms erg hoog. Wees daar voorzichtig mee. Met deze beleggingen kunt u (een deel van) de inleg ook verliezen.

Om uw vermogen goed en verantwoord te spreiden, bieden beleggingsfondsen vaak een uitkomst. Deze fondsen zijn ervoor zowel obligaties en aandelen. Daarbinnen is een zekere spreiding dan ook vaak gegarandeerd. 

Kies niet zomaar de eerste beste aanbieder die u tegenkomt, ook niet als hij meteen voldoet aan alle eisen. Net als verschillende vormen van beleggen, is het goed om u te verdiepen in de verschillende aanbieders. Welke aanbieder past het beste bij u? Wat is de visie van de aanbieder? Kunt u zich hierin vinden? Maak vervolgens een weloverwogen beslissing.

Beleggen kan via verschillende aanbieders. Check van tevoren altijd hoe betrouwbaar de bank of adviseur is. Staat de aanbieder onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)? Vraag ook altijd of de aanbieder ingeschreven staat bij het Dutch Sercurities Institute. Zo ja, dan moet hij voldoen aan bepaalde eisen en zich houden aan de opgestelde regels. Check je aanbieder bij AFM

Interesse in beleggen bij SynVest?

Als u nieuw bent in de wereld van beleggen, staan we klaar om u te voorzien van waardevolle informatie om weloverwogen beslissingen te nemen middels de Beleggen in vastgoed brochure. Wij zijn ervan overtuigd dat deze informatie u zal helpen bij het vormen van een duidelijk beeld van de mogelijkheden en uitdagingen die beleggen in vastgoed met zich meebrengt. 

We begrijpen dat de materie van vastgoedbeleggingen complex kan zijn, en daarom willen we u graag de mogelijkheid bieden om hierover meer te weten te komen tijdens een persoonlijk gesprek met een van onze medewerkers.

 

Meer over beleggen:

Wat zijn de mogelijkheden van beleggen in vastgoed?