Geld investeren in vastgoed via vastgoedfondsen

Home visual

Sinds 2005

Is SynVest actief

14.000+

Klanten

€ 900 Miljoen

Belegd vermogen

6 Cashcow Awards

Voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed

Beleggen in vastgoed is al jarenlang populair onder beleggers. En dit is niet vreemd. Vastgoed is inflatiebestendig en dankzij de huurinkomsten halen investeerders vaak direct een hoog rendement uit het beleggen in vastgoed. Daarnaast is deze vorm van beleggen erg concreet. U kunt gewoon langs het gebouw waarin u investeert rijden, om het pand met eigen ogen te zien. Tegenwoordig is een vastgoedbelegging extra aantrekkelijk. Maar waarom is beleggen in vastgoed op dit moment zo aantrekkelijk? Dit komt onder andere door de historisch lage rente op spaargeld. In deze blog gaan we hier dieper op in. Daarnaast leggen we u uit hoe investeren in vastgoed via een beleggingsfonds werkt en komen de verschillen tussen een open-end fonds en een closed-end fonds aan bod.

Investeren in vastgoed

U kunt er niet meer omheen: de prijzen stijgen, maar de rente op spaargeld stijgt niet gelijk mee. Hierdoor zien spaarders hun vermogen langzaam in rook opgaan. Mensen die vermogen willen opbouwen en behouden, moeten op zoek naar andere manieren om dit te doen. Het doen van slimme investeringen kan een aantrekkelijk alternatief zijn om vermogen op te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld door te beleggen in vastgoed. Waar de lage rente een groot nadeel vormt voor het spaargeld, is de lage hypotheekrente juist gunstig. Tegen lage kosten kunt u geld lenen van de bank, om met deze lening één of meerdere panden te kopen. Daarnaast is investeren in vastgoed inflatiebestendig. Huurcontracten zijn (deels) gekoppeld aan de index: stijgt de inflatie, dan stijgen de huurprijzen mee. En dus ook het directe rendement dat de belegger uit de huurinkomsten haalt.

Voordelen van investeren in een beleggingsfonds

Overweegt u te investeren in vastgoed, dan moet u bepalen of u zelf gaat beleggen in vastgoed of dit uitbesteedt. U kunt natuurlijk besluiten om zelf gebouwen aan te kopen, maar hier zitten wel een paar mogelijke nadelen aan. Als u de investeringspanden zelf koopt, bent u verantwoordelijk voor de selectie, het beheer en het onderhoud van de panden. Dit kost veel tijd en geld, en ook niet iedereen heeft hiervoor de juiste kennis in huis. Een alternatief is via een beleggingsfonds investeren in vastgoed. Hierbij belegt u in een vastgoedportefeuille en hoeft u zich geen zorgen te maken over het beheer en onderhoud van de panden. Deze taken worden overgelaten aan professionals met specialistische kennis en ervaring. Elk beleggingsfonds heeft een beheerder of management die verantwoordelijk is voor het beheer en het onderhoud van het vastgoed.

Is via een beleggingsfonds investeren in vastgoed wat voor u? In dat geval heeft u keuze uit twee soorten vastgoedfondsen. U kunt in vastgoedfondsen investeren via een open (open-end) fonds of een gesloten (closed-end) fonds.

In vastgoedfondsen investeren via een gesloten fonds 

Bij een gesloten fonds is er voor beleggers slechts één moment om in te stappen. Investeert u in een gesloten vastgoedfonds, dan kunt u als belegger uw beleggingen ook niet uitbreiden of verkopen. U kunt pas uit het gesloten vastgoedfonds stappen wanneer deze wordt opgeheven. Van tevoren wordt er wel altijd een termijn aangegeven voor een gesloten fonds, maar deze termijn is niet bindend. Vaak wordt er een termijn van zeven tot tien jaar gehanteerd, maar deze termijn kan altijd worden verlengd. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de markt zich niet goed ontwikkelt.

Investeren in gesloten vastgoedfondsen betekent voor beleggers dus dat zij niet zeker weten wanneer hun geld beschikbaar komt. Ook een jaarlijkse taxatie van het vastgoed is niet verplicht. Investeert u in vastgoed via een gesloten fonds, dan weet u als investeerder dus niet precies welk bedrag u na de opheffing van het fonds kunt verwachten.

In vastgoedfondsen investeren via een open fonds 

Naast een gesloten vastgoedfonds, kunt u ook kiezen voor een open vastgoedfonds. Investeert u via een open fonds, dan kunt u als belegger instappen, de investering uitbreiden en uitstappen wanneer u wilt. Natuurlijk kunt u niet zomaar uit een open fonds stappen. Ter bescherming van het fonds en de andere beleggers zijn hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals een uitstaptermijn die wordt gehanteerd. Een open vastgoedfonds kan ook steeds groter worden, door een groeiend aantal beleggers dat instapt.

Een belegger loopt minder risico als hij kiest voor een gespreide portefeuille met verschillende soorten vastgoed en huurders. De belegger spreidt in dat geval als het ware haar kansen, om tegenvallers beter op te kunnen vangen. Daarnaast wordt bij een open vastgoedfonds de koers elk jaar bepaald. Dit gebeurt door middel van een jaarlijkse taxatie van de panden. Als belegger weet u dus precies hoe de waarde van het open vastgoedfonds zich ontwikkelt. Valt de ontwikkeling u tegen of heeft u uw geld eerder nodig dan verwacht? U bent – onder bepaalde voorwaarden – vrij om uit het fonds te stappen.

Interesse in beleggen bij SynVest?

Als u nieuw bent in de wereld van beleggen, staan we klaar om u te voorzien van waardevolle informatie om weloverwogen beslissingen te nemen middels de Beleggen in vastgoed brochure. Wij zijn ervan overtuigd dat deze informatie u zal helpen bij het vormen van een duidelijk beeld van de mogelijkheden en uitdagingen die beleggen in vastgoed met zich meebrengt. 

We begrijpen dat de materie van vastgoedbeleggingen complex kan zijn, en daarom willen we u graag de mogelijkheid bieden om hierover meer te weten te komen tijdens een persoonlijk gesprek met een van onze medewerkers.

 

Meer over beleggen:

Wat zijn de mogelijkheden van beleggen in vastgoed?