ETF (tracker)

Sinds 2005

Is SynVest actief

14.000+

Klanten

€ 900 Miljoen

Belegd vermogen

7 Cashcow Awards

Voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed

Een ETF, oftewel een Exchange Traded Fund, is een beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld, vergelijkbaar met aandelen. ETF's zijn ontworpen om de prestaties van een bepaalde index, sector, grondstof, of andere activa zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Hierdoor worden ze ook wel trackers genoemd. ETF's bieden beleggers een eenvoudige, transparante en kostenefficiënte manier om te beleggen in een brede markt of specifieke beleggingscategorie.

Hoe werkt een ETF?

Een ETF wordt opgezet door een fondsbeheerder, die het fonds structureert om een specifieke index te volgen. Dit wordt gedaan via een van de volgende methoden:

  • Fysieke replicatie: De ETF koopt alle activa in de index in dezelfde verhouding als de index zelf. Een ETF op de AEX-index zal bijvoorbeeld aandelen kopen van alle bedrijven in de AEX in dezelfde gewichten.
  • Synthetische replicatie: In plaats van de onderliggende activa daadwerkelijk te kopen, gebruikt de ETF derivaten (zoals swaps) om de prestaties van de index te repliceren. Dit kan voordeliger zijn bij moeilijk toegankelijke markten, maar brengt extra risico’s met zich mee.

De prijs van de ETF fluctueert gedurende de dag op basis van vraag en aanbod, evenals de waarde van de onderliggende activa. Beleggers kunnen een ETF kopen of verkopen via een broker, net zoals bij aandelen.

Kenmerken van ETF's

Indexvolgend

De meeste ETF's volgen een specifieke index, zoals de AEX, S&P 500 of MSCI World Index. Dit betekent dat de ETF de prestaties van de index kopieert door dezelfde aandelen in dezelfde verhoudingen te houden.

Beursverhandelbaar

ETF's worden net als aandelen verhandeld op de beurs. Beleggers kunnen ze gedurende de handelsdag kopen en verkopen tegen actuele marktprijzen.

Lage kosten

ETF's hebben doorgaans lagere beheerkosten dan actief beheerde fondsen, omdat er geen actief fondsbeheer nodig is. Het fonds volgt simpelweg de index.

Spreiding

Met één ETF kunnen beleggers profiteren van brede diversificatie, omdat een ETF vaak meerdere activa bevat, afhankelijk van de index die het volgt.

Transparantie

Beleggers weten precies welke activa een ETF bevat, omdat de samenstelling vaak openbaar wordt gemaakt.

 

Voordelen van ETF's

Kostenbesparing

Door het passieve beheer van ETF's zijn de jaarlijkse beheerkosten doorgaans veel lager dan die van actief beheerde fondsen.

Spreiding

Een ETF biedt een brede blootstelling aan een hele index of markt, waardoor het risico van individuele aandelen of activa wordt verminderd.

Liquiditeit

Omdat ETF's op de beurs worden verhandeld, zijn ze de hele handelsdag verhandelbaar, in tegenstelling tot traditionele beleggingsfondsen die slechts eenmaal per dag worden verhandeld tegen de intrinsieke waarde.

Toegankelijkheid

ETF's bieden toegang tot markten en sectoren die voor individuele beleggers moeilijk toegankelijk kunnen zijn, zoals opkomende markten of specifieke sectoren (bijvoorbeeld technologie of gezondheidszorg).

Transparantie

Beleggers weten exact welke activa in de ETF zitten en hoe de prestaties overeenkomen met de onderliggende index.

 

Nadelen van ETF's

Geen outperformance

Omdat ETF's de index volgen, kunnen ze deze niet overtreffen. Dit betekent dat beleggers genoegen moeten nemen met gemiddelde marktprestaties.

Marktrisico

Hoewel ETF's risicospreiding bieden, blijven ze gevoelig voor marktrisico’s. Als de gehele markt of index daalt, zal de waarde van de ETF ook dalen.

Tracking error

In sommige gevallen kan de ETF niet volledig overeenkomen met de prestaties van de index. Dit verschil wordt een tracking error genoemd en kan worden veroorzaakt door kosten, dividendbeheer of de replicatiemethode.

Complexiteit bij synthetische replicatie

ETF's die synthetische replicatie gebruiken, brengen extra tegenpartijrisico met zich mee, omdat de prestaties afhankelijk zijn van derivatencontracten met externe partijen.

Relevante informatie:

Beleggen in Nederlands vastgoed

Beginnen met beleggen?

Wat zijn de meest gangbare en populaire beleggingsvormen?

Terug