De AEX Index, afgekort voor Amsterdam Exchange Index, is een belangrijke Nederlandse aandelenindex die de prestaties van de 25 grootste en meest verhandelbare bedrijven weerspiegelt die genoteerd zijn aan Euronext Amsterdam. Deze bedrijven worden geselecteerd op basis van hun free float en marktkapitalisatie, wat aangeeft hoeveel aandelen vrij verhandelbaar zijn en wat de totale waarde van de uitstaande aandelen van een bedrijf is.

Als een gewogen index weerspiegelt de AEX Index niet alleen de absolute prestaties van de 25 geselecteerde bedrijven, maar houdt het ook rekening met de relatieve grootte van elk bedrijf binnen de index. Dit betekent dat de aandelenkoersen van grotere bedrijven een grotere invloed hebben op de waarde van de index dan die van kleinere bedrijven.

De AEX Index wordt beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de Nederlandse financiële markten. Het dient als referentiepunt voor beleggers, institutionele investeerders en financiële professionals om de algemene trends op de Nederlandse aandelenmarkt te volgen. Het wordt ook vaak gebruikt als benchmark voor het evalueren van de prestaties van beleggingsfondsen, pensioenfondsen en andere investeringsportefeuilles.

Naast de AEX Index zijn er ook andere Nederlandse aandelenindices, zoals de AMX Index (voor middelgrote bedrijven) en de AScX Index (voor kleinere bedrijven), die samen een breder beeld geven van de Nederlandse aandelenmarkt.

De samenstelling van de AEX Index wordt regelmatig herzien en geüpdatet om ervoor te zorgen dat deze blijft voldoen aan de evoluerende eisen van de markt. Bedrijven kunnen worden toegevoegd of verwijderd op basis van veranderingen in hun marktkapitalisatie, liquiditeit en andere relevante factoren. Dit maakt de AEX Index een dynamische en actuele indicator van de Nederlandse aandelenmarkt.

Terug