Wilt u graag beginnen met beleggen, maar u weet niet goed hoe dat moet? Of bent u huiverig vanwege de risico’s? En is er wel een goede reden om nu in te stappen? Op deze en meer vragen, geven wij u antwoord. Uiteindelijk is beleggen een middel om financieel voordeel (rendement) te behalen.

Waarom beginnen met beleggen?

Van alle Nederlandse huishoudens belegt nog geen 25 procent in aandelen of obligaties. Hierdoor staat er voor ruim 330 miljard euro op spaarrekeningen tegen een rente van (bijna) nul, of zelfs tegen een negatieve rente. Het verdubbelen van uw spaargeld bij een rente van 0,2 procent duurt in dat geval zo’n 350 jaar.

Uit onderzoek blijkt dat op de langere termijn, beleggen in de meeste gevallen een hoger rendement oplevert dan geld op de spaarrekening. Gekeken naar het langjarig gemiddelde, is er constant een opgaande lijn te zien. Alleen dat al zou reden genoeg moeten zijn om een groter deel van uw vrije vermogen te beleggen. 

Sparen is tegenwoordig niet heel rendabel. Maar wilt u beleggen, dan moet u dit wel verstandig doen. Het is belangrijk dat u zich er goed in verdiept.

Beleggen doen we altijd met een doel. U bepaalt of u bepaalde risico’s wel of niet wil/ kunt nemen en u hebt uw eigen beleggingshorizon. Dit is de periode waarin u (een deel van) uw geld kunt missen. Het beleggingsdoel kan bijvoorbeeld zijn: 5 jaar eerder met pensioen, over 10 jaar een tweede huis of het opbouwen van een financiële buffer voor kinderen die over 15 jaar gaan studeren. Voor al deze scenario’s kunt u een financieel plan maken, met hierin beleggingsproducten en een bepaald risicoprofiel.

Stel: u legt nu voor 10.000 euro in, tegen een verwacht rendement van 3,5 procent. Dan kan uw inleg in ongeveer 20 jaar verdubbelen. Heeft u uiteindelijk 7 procent rendement, dan duurt dit circa 10 jaar. Het risico is in het laatste geval wel groter, maar 350 jaar wachten op een verdubbeld rendement hoeft u dan waarschijnlijk niet.

Beleggen, hoe werkt het?

Er zitten twee kanten aan beleggen. Aan de ene kant is er het rendement dat u maakt, en aan de andere kant bespreken we de risico’s die er zijn.

De stelregel luidt: hoe hoger het rendement is, hoe groter ook de risico’s zijn. U kunt op veel verschillende manieren beleggen. Zo kunt u bijvoorbeeld in uw eigen huis beleggen en uw vermogen hiermee laten groeien. Op een gegeven moment verkoopt u uw huis en huurt u een huis. Van de verkoopopbrengsten kunt u uw (klein)kinderen laten studeren of eerder met pensioen gaan.

U kunt hetzelfde doen door een pand te kopen en te verhuren aan derden. Voor veel mensen is het beleggen in aandelen, obligaties, grondstoffen of beleggingsfondsen meer voor de hand liggend. Beleggen in complexere producten zoals opties en indextrackers (ETF’s), kan natuurlijk ook. Hierin beleggen doet u allemaal via een bank of broker (platform). Er zijn hiervoor diverse apps beschikbaar.

Beleggen in obligaties is in feite geld lenen aan een bedrijf of de overheid. U krijgt hier een vergoeding voor in de vorm van rendement en in de toekomst – in principe – uw inleg weer terug.

Koopt u aandelen van een bedrijf, dan wordt u voor een klein stukje eigenaar van dat bedrijf. Vaak krijgt u hier een vergoeding voor in de vorm van dividend.

Beleggen in grondstoffen is erg breed. Er zijn grondstoffen in vele soorten en maten, zoals goud, olie en koffie. Voor het beleggen in opties of ETF’s is vaak weer extra studie of advies nodig.

Het doel van beleggingsfondsen is in feite het verzamelen van geld van verschillende beleggers, om gezamenlijk in (een combinatie van) aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen of bijvoorbeeld ‘startups’ te stappen.

Meer weten over beleggen? Bekijk dan onze pagina beleggen in vastgoed.