Essentiele Beleggersinformatie (EBI)
Sinds 2005
Is SynVest actief
13.000+
Klanten
€ 820 Miljoen
Belegd vermogen
7 Cashcow Awards
Voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed
De Essentiële Beleggersinformatie (EBI) is een verplicht, gestandaardiseerd informatieblad dat particuliere beleggers inzicht geeft in de belangrijkste kenmerken van een beleggingsfonds of een beheerd beleggingsproduct. De EBI is bedoeld om beleggers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen, en vormt een belangrijk onderdeel van het Europese beleggingsregelgevingskader.
De EBI is de opvolger van de voormalige Financiële Bijsluiter en maakt sinds 2012 deel uit van de Europese UCITS-richtlijn (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities). Elk beleggingsfonds dat onder deze richtlijn valt en in de Europese Unie aan particuliere beleggers wordt aangeboden, is verplicht om de EBI beschikbaar te stellen.
Wat is het doel van de EBI?
De Essentiële Beleggersinformatie heeft als doel beleggers:
- transparant,
- begrijpelijk, en
- uniform
te informeren over de aard, risico’s, kosten en prestaties van een beleggingsfonds. Dankzij het vaste format kunnen beleggers verschillende fondsen eenvoudig met elkaar vergelijken, ook van verschillende aanbieders.
De EBI is bedoeld voor niet-professionele beleggers, en is geschreven in begrijpelijke taal, zonder juridisch of technisch jargon. De informatie moet kort en overzichtelijk zijn, en mag maximaal twee A4-pagina’s beslaan.
Inhoud van de Essentiële Beleggersinformatie
Een EBI bevat altijd de volgende onderdelen:
1. Doelstelling en beleggingsbeleid
Een beschrijving van wat het fonds beoogt (bijvoorbeeld vermogensgroei of inkomen genereren) en op welke wijze dit wordt nagestreefd. Hierin staat ook in welke beleggingscategorieën (zoals aandelen, obligaties, vastgoed of derivaten) het fonds investeert.
2. Risico- en opbrengstprofiel
Een visuele weergave van het risico op een schaal van 1 tot 7, waarbij 1 staat voor een zeer laag risico (bijvoorbeeld geldmarktfondsen) en 7 voor een zeer hoog risico (bijvoorbeeld aandelenfondsen in opkomende markten). De schaal wordt bepaald op basis van historische koersbewegingen (volatiliteit).
Soms worden ook andere risico’s benoemd die niet direct in de score tot uiting komen, zoals liquiditeitsrisico, concentratierisico of valutarisico.
3. Kosten
Een helder overzicht van de kosten die verbonden zijn aan het fonds, waaronder:
- Lopende kosten (zoals beheervergoeding)
- Instap- en uitstapkosten
- Prestatievergoedingen (indien van toepassing)
Deze informatie is cruciaal, omdat kosten een directe invloed hebben op het netto rendement van de belegger.
4. In het verleden behaalde resultaten
Een grafiek met de jaarresultaten over de afgelopen jaren, waarmee beleggers inzicht krijgen in de historische prestaties van het fonds. Hierbij geldt nadrukkelijk de vermelding dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
5. Praktische informatie
Denk aan gegevens over de fondsbeheerder, de bewaarder, de valuta van het fonds, dividendbeleid, fiscale informatie en hoe aanvullende informatie verkregen kan worden. Ook wordt aangegeven waar de officiële documentatie (zoals het prospectus) en de meest recente EBI te vinden zijn, meestal op de website van de aanbieder.
Verplichting en beschikbaarheid
Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om de EBI kosteloos en eenvoudig toegankelijk aan te bieden, bijvoorbeeld via hun website. De EBI moet altijd beschikbaar zijn vóórdat een belegger het fonds aanschaft, zodat deze tijdig geïnformeerd is over de belangrijkste kenmerken.
In Nederland ziet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toe op naleving van deze verplichting.
Gerelateerde informatie
Essentiële-informatiedocument (EID)
Bekijk het essentiële-informatiedocument voor SynVest Dutch RealEstate Fund
Bekijk het essentiële-informatiedocument voor SynVest German RealEstate Fund