Loonbelasting
Sinds 2005
Is SynVest actief
13.000+
Klanten
€ 820 Miljoen
Belegd vermogen
7 Cashcow Awards
Voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed
Loonbelasting is een directe belasting die wordt ingehouden op het salaris van werknemers in Nederland. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om deze belasting maandelijks namens de werknemer af te dragen aan de Belastingdienst. Loonbelasting vormt daarmee een voorschot op de inkomstenbelasting die jaarlijks via de aangifte inkomstenbelasting wordt verrekend. Voor de meeste mensen is loonbelasting dus niet iets wat ze zelf hoeven te betalen, maar wat automatisch wordt geregeld via hun loonstrook.
Wat valt onder loonbelasting?
Loonbelasting wordt geheven over het zogeheten bruto loon, maar dit omvat meer dan alleen het basissalaris. Tot het loon in fiscale zin behoren bijvoorbeeld ook:
- Vakantiegeld
- Bonussen en winstuitkeringen
- Dertiende maand
- Waarde van bepaalde looncomponenten in natura (zoals een auto van de zaak)
- Pensioenbijdragen van de werkgever
In de praktijk wordt loonbelasting vrijwel altijd tegelijk geheven met de premies voor de volksverzekeringen, zoals AOW (ouderdom), ANW (nabestaanden) en Wlz (langdurige zorg). Deze gecombineerde heffing heet ook wel loonheffing.
Hoe werkt het inhouden van loonbelasting?
Werkgevers berekenen maandelijks hoeveel loonbelasting verschuldigd is over het brutoloon van de werknemer, op basis van de actuele belastingtarieven en eventuele kortingen. Vervolgens houden ze dit bedrag in op het loon, en dragen het af aan de Belastingdienst. Dit wordt zichtbaar op de loonstrook.
Werknemers merken dit aan het bedrag dat zij netto op hun rekening ontvangen: het verschil tussen het brutoloon en het nettoloon bestaat onder andere uit loonbelasting, premies en pensioeninhoudingen.
Loonheffingskorting
De loonbelasting kan lager uitvallen als de werknemer gebruikmaakt van de loonheffingskorting. Deze korting verlaagt het bedrag dat maandelijks aan loonbelasting wordt ingehouden. Werknemers mogen de loonheffingskorting bij slechts één werkgever of uitkeringsinstantie tegelijk toepassen. Dit voorkomt dat zij aan het eind van het jaar moeten terugbetalen.
Loonbelasting en aangifte inkomstenbelasting
De loonbelasting wordt tijdens het jaar als een voorschot ingehouden op je inkomstenbelasting. Bij de jaarlijkse belastingaangifte wordt gekeken of je uiteindelijk te veel of te weinig belasting hebt betaald. In veel gevallen sluit de ingehouden loonbelasting aan bij wat je moet betalen, maar bij aftrekposten, bijverdiensten of meerdere inkomstenbronnen kan er een verschil ontstaan. In dat geval volgt een teruggave of naheffing.
Loonbelasting en pensioen
Loonbelasting speelt ook een rol bij pensioeninkomen. Mensen die met pensioen gaan en een uitkering ontvangen uit bijvoorbeeld een pensioenfonds, een lijfrente of de AOW, betalen ook loonbelasting over deze bedragen. Pensioenuitvoerders houden dit automatisch in op dezelfde manier als werkgevers dat doen bij salaris.
Bij beleggingen voor pensioen (zoals via lijfrenteproducten of pensioenbeleggen) is het belastingvoordeel juist dat de inleg vaak aftrekbaar is (box 1), en dat je pas belasting betaalt wanneer de uitkeringen beginnen. Dan betaal je in de meeste gevallen minder belasting, omdat het inkomen lager is dan tijdens je werkzame leven.
Relevantie voor beleggers
Voor beleggers is loonbelasting vooral relevant bij het bepalen van hun fiscaal belastbaar inkomen, bijvoorbeeld bij het berekenen van de jaarruimte voor lijfrente-inleg of de invloed van inkomen op toeslagen. Ook als beleggers vermogen willen omzetten in een aanvullende pensioenuitkering, krijgen ze opnieuw met loonbelasting te maken.
Daarnaast speelt loonbelasting een rol bij het opstellen van financiële plannen, omdat het invloed heeft op het besteedbaar inkomen — en dus op de ruimte om te sparen of te beleggen.