Jaaropgave (Loonbelasting)

Sinds 2005

Is SynVest actief

13.000+

Klanten

€ 820 Miljoen

Belegd vermogen

7 Cashcow Awards

Voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed

De jaaropgave is een officieel overzicht dat werknemers jaarlijks ontvangen van hun werkgever. Op dit formulier staat vermeld hoeveel loon zij in het voorgaande kalenderjaar hebben ontvangen, en hoeveel loonbelasting en premies er zijn ingehouden. De jaaropgave is belangrijk voor het invullen van de belastingaangifte, het aanvragen van toeslagen en het controleren van de eigen inkomsten- en belastingpositie.

Wat staat er op een jaaropgave?

De jaaropgave bevat een overzicht van meerdere fiscale en loonadministratieve gegevens. Belangrijke onderdelen op de jaaropgave zijn:

  • Het totale brutoloon dat in het jaar is verdiend

  • De ingehouden loonbelasting en premie volksverzekeringen

  • De ingehouden premies werknemersverzekeringen (zoals WW en WIA)

  • De ingehouden pensioenpremies (indien van toepassing)

  • De loonheffingskorting die is toegepast

  • Het loon voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

  • Het zogeheten ‘fiscaal loon’: het loon waarover belasting wordt geheven

Met deze gegevens kan een werknemer zijn belastingaangifte controleren en in sommige gevallen een teruggave van belasting aanvragen.

Wanneer ontvang je een jaaropgave?

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om jaarlijks vóór 1 maart de jaaropgave aan hun werknemers te verstrekken. Wie meerdere werkgevers of inkomstenbronnen heeft gehad, ontvangt van elke werkgever afzonderlijk een jaaropgave. Ook uitkeringsinstanties zoals het UWV verstrekken een jaaropgave als je een uitkering hebt ontvangen.

Verschil met loonstroken

Hoewel loonstroken per maand inzicht geven in het loon en de inhoudingen, geeft de jaaropgave een totaaloverzicht van het gehele kalenderjaar. Dit maakt het document overzichtelijk en onmisbaar voor de jaarlijkse belastingaangifte. De gegevens op de jaaropgave worden bovendien automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst en vooraf ingevuld in de aangifte inkomstenbelasting.

Relevantie voor beleggers en pensioenopbouw

Voor beleggers kan de jaaropgave van belang zijn bij het bepalen van de fiscale jaarruimte voor lijfrente-inleg of pensioenaanvulling. De hoogte van het verzamelinkomen en het zogenoemde pensioengevend inkomen — beiden af te leiden uit de jaaropgave — spelen daarbij een rol.

Ook bij het afsluiten van financiële producten zoals lijfrentes, hypotheken of inkomensverzekeringen wordt vaak gevraagd naar de meest recente jaaropgave als inkomensbewijs.

Digitaal raadplegen via MijnOverheid

Steeds meer werkgevers bieden de jaaropgave ook digitaal aan via de omgeving van MijnOverheid of via een eigen medewerkersportaal. Daarnaast wordt de jaaropgave vaak toegevoegd aan de digitale loonadministratie van het bedrijf.

Terug