Beleggingslijfrente

Sinds 2005

Is SynVest actief

13.000+

Klanten

€ 850 Miljoen

Belegd vermogen

7 Cashcow Awards

Voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed

Een beleggingslijfrente is een levensverzekering waarbij de ingelegde premies of een eenmalige koopsom worden belegd in aandelen, obligaties of andere beleggingsinstrumenten. Het doel van deze beleggingsvorm is om op lange termijn een kapitaal op te bouwen, dat later wordt omgezet in periodieke uitkeringen, meestal als aanvulling op het pensioen. In tegenstelling tot een traditionele lijfrente, waarbij het opgebouwde kapitaal wordt gestald op een spaarrekening met een vaste rente, is de uiteindelijke waarde van een beleggingslijfrente afhankelijk van de beleggingsresultaten.

Hoe werkt een beleggingslijfrente?

Een beleggingslijfrente kent twee fasen:

  1. Opbouwfase: De premiebetalingen of een eenmalige koopsom worden belegd in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. De waarde van het opgebouwde kapitaal groeit afhankelijk van het rendement op de beleggingen. Hoe hoger het rendement, hoe groter het kapitaal dat uiteindelijk beschikbaar is voor uitkering.
  2. Uitkeringsfase: Op de afgesproken ingangsdatum (bijvoorbeeld bij pensionering) wordt het opgebouwde kapitaal omgezet in periodieke uitkeringen. Dit kan een vaste of variabele uitkering zijn, afhankelijk van de gekozen beleggingsstrategie en de prestaties van de beleggingen.

De belegger kan doorgaans zelf bepalen hoe het kapitaal wordt belegd, variƫrend van defensief (meer obligaties, minder risico) tot offensief (meer aandelen, hoger rendementspotentieel, maar ook meer risico).

Voordelen van een beleggingslijfrente

  1. Hoger rendementspotentieel: Omdat het kapitaal wordt belegd, kan het rendement hoger uitvallen dan bij een traditionele lijfrente met vaste rente.
  2. Fiscale voordelen: De inleg kan, binnen de regels van de Belastingdienst, fiscaal aftrekbaar zijn. Dit betekent dat je minder inkomstenbelasting betaalt tijdens de opbouwfase.
  3. Inflatiebescherming: Beleggen biedt op lange termijn een potentieel hoger rendement dan sparen, waardoor de waarde van het opgebouwde kapitaal beter beschermd is tegen inflatie.
  4. Flexibiliteit: Vaak kun je zelf de mate van risico bepalen door de verhouding tussen aandelen en obligaties te kiezen.

Nadelen van een beleggingslijfrente

  1. Beleggingsrisico: De uiteindelijke uitkering is afhankelijk van de prestaties van de beleggingen. Een slechte beursperiode kan een negatief effect hebben op de hoogte van het kapitaal.
  2. Geen gegarandeerd rendement: In tegenstelling tot een spaarlijfrente staat de uiteindelijke uitkering niet vast. Dit kan zorgen voor onzekerheid.
  3. Kosten: Beleggingslijfrentes kunnen hogere beheerkosten hebben dan traditionele lijfrenteproducten, zoals kosten voor fondsbeheer en transacties.
  4. Lang vastzittend kapitaal: Het opgebouwde vermogen kan niet zomaar worden opgenomen. Tussentijdse opname leidt vaak tot fiscale heffingen.

Relevante informatie:

Beleggen in Nederlands vastgoed

Alles over de bancaire lijfrente

Lijfrentebeleggingsrecht

Terug