Beleggen in vastgoed

Wat zijn de voordelen van beleggen in vastgoed?

Investeren in stenen blijft aantrekkelijk. De grootste voordelen van investeren in vastgoed zijn het hoge rendement uit de huuropbrengsten en de waardegroei van panden op de langere termijn. Daarnaast is vastgoed een inflatiebestendige belegging gebleken. Stijgt de inflatie? Dan gaan ook de huurprijzen en daarmee de opbrengsten voor de belegger omhoog.

Welk voordeel biedt de huidige lage rente?

Met de huidige rente is het opbouwen van vermogen niet eenvoudig. De gemiddelde spaarrente is lang niet genoeg om de stijging van de prijzen te compenseren, waardoor spaargeld verdampt. Maar terwijl de historisch lage rente nadelig is voor spaargeld, is de lage hypotheekrente juist gunstig voor een hypothecaire lening voor de aankoop van vastgoed.

Hoe kan ik beleggen in vastgoed?

Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren:

  1. Heeft u voldoende tijd, kennis en middelen om zelf te investeren in vastgoed? Dan kunt u overwegen zelf een pand aan te kopen en te verhuren. De huurinkomsten en de eventuele stijging van de waarde van het pand zijn dan volledig voor u als belegger. Tegelijkertijd bent u zelf verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van het pand.
  2. U kunt ook beleggen in beursgenoteerd vastgoed. In dat geval koopt u aandelen in een beursgenoteerde vastgoedonderneming. De waarde van de aandelen is sterk afhankelijk van het beurssentiment en kan zeer snel veranderen. Het beurssentiment wordt ook wel het vertrouwen van de beleggers genoemd. Een beursgenoteerde vastgoedonderneming kan het fantastisch doen en goede huurrendementen genereren, maar als de stemming op de beurs om welke reden dan ook omslaat en beleggers massaal van hun aandelen af willen, dan daalt de waarde.
  3. Daarnaast kunt u beleggen in vastgoed via een beleggingsfonds. U kunt op die manier beleggen in een vastgoedportefeuille zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het beheer en onderhoud van de panden. De beheerder of het management van het beleggingsfonds is verantwoordelijk voor de selectie, het beheer en het onderhoud van het vastgoed. Vaak beschikken zij over specialistische kennis en ervaring op het gebied van vastgoedacquisitie en -beheer.

Wat zijn de belangrijkste risico’s van beleggen in vastgoed?

Vastgoed is een belegging voor de lange termijn waarmee u goede rendementen kunt behalen. Maar elke belegging brengt risico’s met zich mee. Zo kan het rendement op vastgoed tegenvallen. De waarde van een pand kan stijgen, maar ook dalen. Verlengt een huurder het huurcontract niet, gaat een winkelketen failliet of besluit een onderneming te verhuizen? Dan kan er (tijdelijk) leegstand ontstaan. Ook kan het gebeuren dat huurders niet langer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Het rendement uit de huuropbrengsten komt dan te vervallen. Daarnaast kunnen onvoorziene onderhoudskosten het rendement drukken.

Belegt u in vastgoed via een beleggingsfonds? Dan dient het fonds over voldoende financiële middelen te beschikken om aan bepaalde verplichtingen te kunnen voldoen. Is een deel van het vermogen van het fonds gefinancierd met vreemd vermogen? Dan bestaat er een renterisico. Overweegt u te gaan beleggen in vastgoed? Elke beleggingsinstelling is verplicht essentiële beleggersinformatie (EBi) beschikbaar te stellen. Hierin leest u meer over de risico’s en de kosten.
 

Meer weten?

Investeren in vastgoed kan een slimme manier zijn om vermogen op te bouwen. Wilt u meer weten over de verschillende mogelijkheden? Download onze whitepaper Beleggen in vastgoed.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK