Banksparen
Sinds 2005
Is SynVest actief
14.000+
Klanten
€ 900 Miljoen
Belegd vermogen
7 Cashcow Awards
Voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed
Banksparen is een vorm van fiscaal gunstig sparen waarbij een bedrag wordt gestort op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening bij een bank en voor een bepaalde periode wordt vastgezet. Banksparen wordt gebruikt voor pensioensparen en kon voorheen ook worden ingezet voor andere financiële doelen, zoals het opbouwen van vermogen voor de aflossing van een hypotheek of het financieren van toekomstige zorgkosten. Het kapitaal dat via banksparen wordt opgebouwd, dient vaak als aanvulling op het pensioen of als oplossing voor een pensioentekort. Het opgebouwde bedrag kan alleen worden opgenomen als het wordt gebruikt voor specifieke doelen die voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst.
Op dit moment is banksparen nog beperkt mogelijk. Voorheen was banksparen niet alleen mogelijk voor het opbouwen van een aanvullend pensioen, maar ook voor andere doeleinden zoals fiscaal voordelig sparen voor de aflossing van een nieuwe hypotheek. Sinds 1 januari 2013 is dit niet meer mogelijk. Bestaande bankspaarhypotheken van vóór deze datum behouden hun fiscale voordelen.
Banksparen is dus nog steeds een optie voor het opbouwen van een aanvullend pensioen, maar de mogelijkheden voor andere doeleinden zijn beperkt door wetswijzigingen in de afgelopen jaren.
Hoe werkt banksparen?
Banksparen verloopt via een speciale geblokkeerde rekening bij een bank. Gedurende de opbouwperiode stort de spaarder periodiek of in één keer een bedrag op deze rekening, dat vaststaat tot de afgesproken uitkeringsdatum. Er zijn twee fasen bij banksparen:
Opbouwfase
In de opbouwfase wordt kapitaal opgebouwd op de geblokkeerde rekening. De spaarder kan kiezen tussen een spaarrekening, waarbij de inleg groeit door de rente, of een beleggingsrekening, waarbij het rendement afhangt van de prestaties van beleggingen. Het saldo op de rekening blijft gedurende deze periode geblokkeerd, wat betekent dat het niet tussentijds kan worden opgenomen, behalve in uitzonderlijke gevallen (zoals overlijden of in situaties die specifiek zijn vastgelegd in de voorwaarden).
Uitkeringsfase
Na het verstrijken van de opbouwperiode wordt het opgebouwde kapitaal uitgekeerd volgens een afgesproken schema. Het gespaarde bedrag kan maandelijks of jaarlijks worden uitbetaald. In veel gevallen, bijvoorbeeld bij pensioensparen, dient het uitkerende saldo als een aanvulling op het pensioen. Deze uitkeringen zijn belastbaar inkomen, maar worden vaak ontvangen op een moment dat de ontvanger in een lager belastingtarief valt (bijvoorbeeld na pensionering).
Verschillen tussen banksparen en lijfrenteverzekeringen
Banksparen lijkt in sommige opzichten op een traditionele lijfrenteverzekering, maar er zijn enkele belangrijke verschillen:
Aanbieder
Banksparen wordt aangeboden door banken, terwijl lijfrenteverzekeringen worden aangeboden door verzekeraars. Banken hebben vaak lagere kosten en een transparanter kostenmodel dan verzekeraars, wat banksparen aantrekkelijker kan maken.
Kosten
Banksparen heeft doorgaans lagere kosten dan lijfrenteverzekeringen, omdat er minder administratie en overhead bij komt kijken. Lijfrenteverzekeringen kunnen extra kosten inhouden voor bijvoorbeeld overlijdensrisicoverzekeringen.
Flexibiliteit en transparantie
Banksparen biedt vaak meer transparantie en flexibiliteit in het beheer van het gespaarde vermogen. Ook kan een banksparenrekening relatief eenvoudig worden overgedragen naar een andere aanbieder, terwijl een lijfrenteverzekering doorgaans minder flexibel is en minder mogelijkheden biedt tot overstappen.
Relevante informatie:
Beleggen in Nederlands vastgoed