De mix van huurders van het fonds heeft ons een sterke basis gegeven voor deze crisis. Van de totale huurinkomsten van het fonds, die nu al bijna € 22 miljoen per jaar zijn, komt 81% van de niet-risico-huurders. Dit zijn bijvoorbeeld supermarkten en drogisterijen die voorzien in de primaire levensbehoeften. Deze huurders hoefden niet dicht. Ook bij de groep woninghuurders (ca. 14%) ondervinden we geen problemen.

Winkels, die bijvoorbeeld onderdeel zijn van een grootwinkelbedrijf, moesten in bepaalde gevallen wel tijdelijk hun deuren sluiten. Deze groep heeft merendeels de huur van april niet betaald. Gelukkig mogen deze winkels weer (deels) open en het merendeel van de huurders geeft aan, soms met hulp van de overheid, de huur van april wel te betalen. Echter een deel van deze huurders proberen van de situatie gebruik te maken en een korting op de huur te krijgen.

Met deze huurders zijn wij intensief in gesprek, uiteraard worden we hierbij ondersteund  door onze Duitse advocaat en lokale beheerders. Wanneer men echt niet kan betalen of om een korting vraagt proberen wij daar een huurverlenging aan te koppelen zodat het een win-win situatie voor alle partijen wordt. Ondanks de stevige gesprekken verwachten wij dat het verlies aan huurinkomsten uiteindelijk relatief beperkt zal blijven. Dat gaan we in de loop van het jaar concreet zien.

De laatste groep huurders zijn de kleine zelfstandigen (3%), zoals onder andere modewinkels, fitness-studio’s, horeca en kappers. Zij moesten dicht en hebben het heel zwaar. Hoewel er ook voor hen steun van de overheid is, zien we dat deze huurders vaker in de problemen komen en dat sluiting dreigt. Met deze groep hebben we nauw contact. We werken zoveel mogelijk met hen samen om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen. Dit is veel maatwerk waarbij we verwachten dat de kans groot is dat wij de niet betaalde huur van april en vermoedelijk mei, niet zullen ontvangen.

Voor de tijd dat deze crisis duurt hebben we voor de woningen, waar dat van toepassing is, de huurverhogingen (indexeringen) nog niet doorgevoerd.

Meer informatie over beleggen in Duits vastgoed?

Heeft u vragen? Neem dan contact op Bel 020 - 23 51 490