Op de website wordt een risico indicator gepubliceerd. De risico indicator geeft een hoger risico aan dat u in het verleden gewend was. De hogere risicoclassificatie komt niet door een wijziging in het beleggingsbeleid van de vastgoedfondsen. De oorzaak is veranderde regelgeving.

Tot 1 januari 2023 moest voor de vastgoedfondsen een essentiƫle beleggersinformatie (EBI) document opgesteld. De EBI komt voort uit de UCITS-richtlijn. Op basis van deze regelgeving werd de risicoklasse van de vastgoedfondsen afgeleid uit de volatiliteit (bewegelijkheid) van de waarde van de certificaten. Omdat de koers van de certificaten in de vastgoedfondsen weinig beweeglijk is geweest, werden de fondsen in een lage risicoklasse ingedeeld.

Sinds 1 januari 2023 is voor de vastgoedfondsen de PRIIPS Verordening van toepassing geworden. Vanaf deze datum moet niet een EBI maar een essentiƫle-informatiedocument (EID) worden opgesteld. Op basis van deze regelgeving is voor open-end vastgoedfondsen de volatiliteit niet langer de grondslag voor het bepalen van de risicoklasse. Open-end vastgoedfondsen vallen nu in beginsel altijd in risicoklasse 6, onafhankelijk van de volatiliteit of andere kwaliteiten van het fonds.

Terug