Het begin van elk jaar betekent ook dat de belastingaangifte weer aanstaande is. Voor velen de vraag of ze vermogensbelasting moeten betalen. En hoe ze aangifte moeten doen.

Wat zijn de belastingtarieven voor 2022 en wat zijn de fiscale regels voor beleggen en vermogensbelasting in vergelijking met 2021?

Waar dient u rekening mee te  houden met uw vermogensbelasting? En wat zijn de fiscale regels voor beleggers? SynVest helpt u op weg met een aantal belangrijke weetjes. Deze gelden op hoofdlijnen. In specifieke gevallen kunnen afwijkingen gelden. Als u twijfelt: laat u goed voorlichten door een adviseur.

Geen grote fiscale wijzigingen in 2022

In 2022 doe je aangifte en betaal je vermogensbelasting over het fiscale jaar 2021. Peildatum is 1 januari 2021. Eén van de drie boxen van uw belastingaangifte is Box 3. Over uw vermogen in Box 3 betaalt u de zogenoemde vermogensrendementsheffing (‘spaartaks’).

Op Prinsjesdag 2021 presenteerde het kabinet de belastingplannen voor 2022. De lijn van 2021 werd doorgetrokken. Met slechts kleine aanpassingen maakte het kabinet de vermogensbelasting voor 2022 definitief (peildatum 1 januari 2022). Maar wat is de status nu en met welke tarieven moet u rekenen voor sparen en beleggen? De antwoorden volgen hieronder.

Hoe wordt uw vermogen bepaald?

Allereerst een kort antwoord op deze vraag. Tel al uw bezittingen bij elkaar op. Dit betreft:

  • Het saldo op alle bankrekeningen
  • De waarde van aandelen, obligaties, etc. (sommige ‘groene beleggingen’ zijn vrijgesteld)
  • De waarde van onroerend goed beleggingen
  • Bepaalde kapitaalverzekeringen

Grosso modo geldt het volgende: is dit bedrag niet hoger dan € 50.000 (fiscale partners: € 100.000) dan betaalt u over 2021 geen vermogensbelasting. Dit is de vrijstelling.

In 2022 is het vrijgestelde vermogen € 50.650 (€ 101.300). Is het bedrag hoger, dan kunt u schulden (boven een bepaalde drempel) aftrekken van uw vermogen, zoals een negatief saldo op (buitenlandse) bankrekeningen, hypotheekschuld voor vastgoed als beleggingsobject, studieschuld en schulden voor consumptiegoederen.

Overigens telt uw woonhuis niet mee voor de vermogensbelasting. Het maakt dus niet uit als de waarde van uw woning (veel) hoger is dan uw hypotheekschuld. Eigen woningbezitters worden hiermee fiscaal gefaciliteerd.

Fictieve rendementen

Komt u boven de genoemde grenzen c.q. vrijstelling voor de vermogensbelasting dan betekent dat het betalen van vermogensrendementsheffing in Box 3. Deze heffing is een belasting over fictieve rendementen. Uw werkelijke spaarrente of rendement speelt dus geen rol in de berekening van de vermogensbelasting.

Ook is het niet van belang of het om spaargeld of om beleggingen gaat. De fiscus gaat er vanuit dat u meer rendement op uw vermogen behaalt naarmate u meer vermogen hebt. Dit is ook een belangrijke reden waarom velen hun spaargeld zijn gaan beleggen, aangezien spaargeld geen rendement oplevert maar in de vermogenssfeer (Box 3) wel wordt belast.

Wat zijn de belastingtarieven in 2022?

In 2021 betaalt u voor het vermogen boven de vrijstelling 31% over het fictieve rendement, ongeacht of het geld is belegd of op een spaarrekening staat. Ook speelt het dus geen rol wat het werkelijk behaalde rendement is.

De percentages waar u uw belasting over 2021 mee berekent vindt u hieronder; tussen haakjes de tarieven voor 2022:

  • Over een bedrag van € 50.000 – € 100.000 (€ 50.650 - € 101.300) van uw vermogen betaalt u 0,59% (0,56%).
  • Over een bedrag van € 100.000 – € 1.000.000 (€ 101.301 - € 1.012.350) van uw vermogen betaalt  u 1,4% (1,35%).

Over een bedrag vanaf € 1.000.000 (€ 1.012.351) van uw vermogen betaalt u 1,76% (1,71%).

Waar moet u verder op letten?

Hierboven worden duidelijk andere bedragen genoemd dan over 2020. Toen was de vrijstelling slechts   € 30.846 (€ 61.692). Wel is het belastingpercentage omhoog gegaan voor grotere vermogens. Omdat iedereen profiteert van een hogere vrijstelling gaat u pas meer belasting betalen dan in 2020 met een vermogen boven de € 136.400 (€ 272.800).

Raadpleeg met een zekere regelmaat uw fiscaal adviseur, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. De vermogensbelasting ligt al jaren onder vuur. De plannen wijzigen keer op keer. Of het bovenstaande met een nieuwe regering zo blijft is de vraag. Er gaan al langere tijd steeds meer stemmen op ingrijpende veranderingen door te voeren.

Uitspraak Hoge Raad tegen ‘spaartaks’

Zo moet de nieuwe regering nadrukkelijk wat met een recente uitspraak van de Hoge Raad ("Vermogensrendementsheffing box 3 in strijd met het eigendomsrecht en discriminatieverbod"). Hierin wordt korte metten gemaakt met onrealistische fictieve rendementen waar de fiscus mee rekent. In plaats daarvan zou de Belastingdienst met werkelijke rendementen moeten werken. Veel belastingbetalers kunnen hiermee geld van de fiscus terugvragen. De overheid heeft namelijk te veel belasting over hun spaargeld geheven, aangezien dit al jarenlang nauwelijks of zelfs negatief rendeert.

Interesse in beleggen bij SynVest?

Als u nieuw bent in de wereld van beleggen, staan we klaar om u te voorzien van waardevolle informatie om weloverwogen beslissingen te nemen middels de Beleggen in vastgoed brochure. Wij zijn ervan overtuigd dat deze informatie u zal helpen bij het vormen van een duidelijk beeld van de mogelijkheden en uitdagingen die beleggen in vastgoed met zich meebrengt. 

We begrijpen dat de materie van vastgoedbeleggingen complex kan zijn, en daarom willen we u graag de mogelijkheid bieden om hierover meer te weten te komen tijdens een persoonlijk gesprek met een van onze medewerkers.