Wet Vpb
Sinds 2005
Is SynVest actief
13.000+
Klanten
€ 850 Miljoen
Belegd vermogen
7 Cashcow Awards
Voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed
De Wet op de vennootschapsbelasting, vaak afgekort als Wet Vpb, vormt een belangrijk onderdeel van het Nederlandse fiscale systeem. Deze wet regelt de directe belasting die de Nederlandse overheid heft over de winst van rechtspersonen. In feite is de vennootschapsbelasting te beschouwen als een vorm van inkomstenbelasting, maar dan specifiek gericht op rechtspersonen, zoals ondernemingen, stichtingen en verenigingen.
Wat is vennootschapsbelasting?
Vennootschapsbelasting (Vpb) is de belasting die wordt geheven over de winst die wordt behaald door ondernemingen die vallen onder de noemer van rechtspersonen. Dit kunnen onder andere besloten vennootschappen (bv’s), naamloze vennootschappen (nv’s) en coöperaties zijn. Maar ook stichtingen en verenigingen kunnen onder bepaalde omstandigheden belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting. Wanneer deze organisaties bijvoorbeeld een onderneming drijven en winst genereren, zijn ze doorgaans verplicht om vennootschapsbelasting te betalen.
Fiscale winstberekening
De belastingplichtige rechtspersonen moeten hun winst berekenen op basis van de fiscale regels die zijn vastgelegd in de Wet Vpb. Dit verschilt vaak van de commerciële winst zoals die wordt weergegeven in de jaarrekening. Verschillen ontstaan door specifieke aftrekposten, zoals investeringsaftrek en afschrijvingsregels, die in de vennootschapsbelasting van toepassing zijn. Bovendien kunnen bedrijven gebruikmaken van verliesverrekening, waarbij verliezen uit voorgaande jaren in mindering worden gebracht op de huidige winst om zo de belastingdruk te verminderen.
Vrijstellingen en bijzonderheden
Hoewel veel rechtspersonen belastingplichtig zijn, bestaan er ook specifieke vrijstellingen en uitzonderingen binnen de Wet Vpb. Zo zijn bepaalde overheidsinstellingen vrijgesteld van vennootschapsbelasting, omdat hun activiteiten van publiek belang worden geacht en niet concurreren met commerciële ondernemingen. Ook zorginstellingen, pensioenfondsen en bepaalde charitatieve instellingen kunnen in aanmerking komen voor een vrijstelling, mits zij voldoen aan specifieke voorwaarden.
Daarnaast zijn er regelingen zoals de innovatiebox, waarbij bedrijven die inkomsten genereren uit innovatieve activiteiten profiteren van een lager belastingtarief. Dit moet innovatie in Nederland stimuleren en bedrijven aanmoedigen om te investeren in onderzoek en ontwikkeling.
Dubbele belastingheffing
Nederland heeft met veel landen belastingverdragen gesloten om dubbele belastingheffing te voorkomen. Dit betekent dat als een Nederlands bedrijf ook winst maakt in het buitenland, dit niet dubbel belast wordt. Via belastingverdragen wordt bepaald welk land de primaire heffingsbevoegdheid heeft en op welke manier buitenlandse belasting in mindering kan worden gebracht op de verschuldigde Nederlandse vennootschapsbelasting.