Lijfrente uitstellen

Valt uw lijfrente vrij, maar heeft u het opgebouwde kapitaal nog niet nodig? Bijvoorbeeld omdat u voorlopig nog blijft werken? Of omdat u van uw pensioen en AOW prima rond kunt komen? Dan kan uw lijfrente uitstellen een zeer aantrekkelijke optie zijn. U profiteert van belastingvoordeel en kunt tegelijkertijd meer rendement behalen.

Wanneer past lijfrente uitstellen bij u?

Er zijn verschillende situaties waarin in het voor u aantrekkelijk kan zijn om uw lijfrente uit te stellen. Bijvoorbeeld als:

  • u niet direct aanvulling op uw inkomen nodig heeft
  • u meer rendement wilt behalen dan bij sparen

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek

Keuze uit een beleggingsmix

met flexibele ingangsdatum van uitkering

Kans op hoger rendement

keuze uit verschillende beleggingsfondsen

Uitkering naar efgenamen

bij overlijden

Voordelen lijfrente uitstellen

Uw vrijgekomen lijfrente uitstellen biedt enkele zeer gunstige voordelen voor u:

  • Meer rendement: Door te beleggen maakt u kans op een hoger rendement dan u met sparen kunt realiseren.
  • Fiscaal voordeel: Uw lijfrentekapitaal valt in box 1, u hoeft hier dus geen vermogensbelasting over te betalen.
  • Flexibel beleggen: U kiest zelf in welke beleggingsfondsen u belegt, de verdeling kunt u altijd weer aanpassen.
  • Kosteloos aanpassen: Verandert uw persoonlijke situatie en wilt u uw lijfrentekapitaal laten uitkeren? Dan kunt u de uitkering kosteloos aanpassen.
  • Lijfrente als erfenis: Bij overlijden komt de waarde van uw beleggingen beschikbaar voor uw erfgenamen. Zij kopen hiervan een nabestaandenlijfrente aan.

Gratis whitepaper:
Belangrijke informatie voor uw expirerende lijfrente

Komt uw lijfrente binnenkort vrij? Dan biedt dit whitepaper waardevolle informatie!

Download nu geheel vrijblijvend het whitepaper 'Belangrijke informatie voor uw expirerende lijfrente'.

Uw lijfrente beleggen: rendement, risico’s en kosten

Kiest u ervoor om uw vrijkomende lijfrente uit te stellen, dan kunt u deze beleggen. Dit biedt u de mogelijkheid om meer rendement te realiseren dan met sparen mogelijk is. Gezien de lage rentestanden is dit voor steeds meer mensen een aantrekkelijke optie.

Rendementen

Met beleggen kunt u een hoger de rendement behalen dan met sparen mogelijk is. Hoeveel lijfrentekapitaal u uiteindelijk opbouwt, hangt af van het rendement van de beleggingsfondsen. Houd hier rekening mee bij de planning van uw pensioen.

Risico's 

De waarde van beleggingen kan zowel stijgen als dalen. Er zijn dus risico’s aan verbonden. Deze risico’s zijn afhankelijk van de beleggingsfondsen waarin u belegt. Het volledige overzicht van de risico’s van onze beleggingsfondsen vindt u in het prospectus.

Kosten

Hieronder vindt u een overzicht van de kosten die bij een lijfrente horen:

Instapkosten (eenmalig over elke geldstorting):          1,05%
Jaarlijkse beheerkosten van de lijfrente:                      0,60%
Switchkosten:                                                               0,60%
Verkoopkosten:                                                            0,05%

Daarnaast betaalt u fondskosten (afhankelijk van de gekozen fondsen). Het volledige kostenoverzicht van onze beleggingsfondsen vindt u in het prospectus en het Essentiële Informatiedocument (EID).

Lijfrente uitstellen en belasting

U heeft jarenlang uw kapitaal opgebouwd. Nu uw lijfrente vrijkomt wilt u natuurlijk zorgvuldig met uw geld omgaan. Uw lijfrente uitkeren is een goede optie als u dit nodig heeft als aanvulling op uw inkomen. Is dat niet het geval, dan heeft het uitstellen van uw vrijkomende lijfrente een aantal voordelen.

Belastingvoordeel
Uw lijfrentekapitaal valt in box 1 van de inkomstenbelasting. Dat betekent dat u hier geen vermogensbelasting over hoeft te betalen.

Extra voordeel bij pensioentekort
Heeft u pensioentekort? Dan kunt u belastingvrij extra vermogen opbouwen voor uw pensioen. Bijvoorbeeld door uw lijfrente te beleggen bij SynVest.

Op de website van de Belastingdienst vindt u een rekenhulp om te berekenen of u hiervoor in aanmerking komt. Hierbij wordt gekeken naar het gebrek aan pensioenopbouw in het jaar zelf (de jaarruimte) en in de voorgaande zeven jaren (de reserveringsruimte).

Meer informatie of een offerte ontvangen?

Vul u gegevens in en wij sturen u een brochure met offerte aanvraagformulier.

Veelgestelde vragen

Dat hangt af van de periode waarin u het vermogen heeft opgebouwd:

Voor 01-01-2014: de uitkering mag ingaan vanaf het jaar dat u 65 wordt en moet ingaan binnen 5 jaar vanaf het jaar dat u AOW-gerechtigd bent. De minimale uitkeringsduur is 5 jaar.

Na 01-01-2014: de uitkering moet ingaan binnen 5 jaar vanaf het jaar dat u AOW-gerechtigd bent. Laat u de uitkering eerder ingaan? Dan moet de uitkering minstens 20 jaar duren + het aantal jaren dat u de lijfrente laat uitkeren vóór uw AOW-leeftijd.

Ja, dat kan. Dit is echter de minste rendabele optie voor uw lijfrente-uitkering. De belasting over de uitkering valt in de praktijk vaak in het hoogste tarief. Daarnaast betaalt u een revisierente van 20%.

Ja, u kunt onbeperkt extra stortingen op uw lijfrenterekening doen. Wel zijn hier kosten aan verbonden van 1,05% per storting.

Bel ons

Mail ons

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK