Column

Prof. dr. Jaap Koelewijn, lid Raad van Advies: “Pensioen moet je zelf doen; oude stelsel niet vol te houden.”.

Ons traditionele, collectieve pensioenstelsel met zijn riante regelingen is niet vol te houden. “Door de demografische ontwikkelingen, de lage rente en het grote aantal ZZP’ers is dit steeds duidelijker. Hierdoor is individuele vermogensvorming belangrijker dan ooit, terwijl het maken van rendement steeds moelijker wordt”, aldus prof. dr. Jaap Koelewijn.

SynVest denkt vanuit de klant

Koelewijn is sinds september vorig jaar lid van de Raad van Advies van SynVest. Hij doceert aan Nyenrode en heeft met financieel Denkwerk ook een eigen adviesbureau. “SynVest denkt duidelijk vanuit het belang van de klant. Ze zijn een kleine, gespecialiseerde aanbieder en hebben goed begrepen dat het gedeeltelijk opbouwen van een eigen pensioen steeds belangrijker wordt. Maatwerk hoort daar ook bij. Het is een professionele partij en hun informatievoorziening is goed. Daar wil ik bij betrokken zijn”, aldus Koelewijn. Volgens hem gaat het erom dat je met individuele pensioenopbouw ‘assets’ in portefeuille krijgt die een goed rendement opleveren tegen een aanvaardbaar risico. Vastgoed voldoet aan die eis. Bovendien levert het meestal direct ‘cash’voor de belegger op. “Maar je moet nooit je hele vermogen in vastgoed beleggen. Spreiding is van essentieel belang. Dus beleg ook in andere ‘assets’. We onderzoeken voortdurend welke nieuwe en toekomstbestendige producten ook relevant zijn voor de klant. SynVest is daar al een eind mee op weg”, zegt Koelewijn.

Rente blijft voorlopig laag

Nieuwe producten van SynVest zijn ook afhankelijk van een visie op de renteontwikkelingen, de aandelenmarkten en de vastgoedsector. Koelewijn verwacht dat de lange rente voorlopig nog wel laag zal blijven. “Er is nauwelijks inflatie. De productiefactor arbeid heeft geen onderhandelingskracht, waardoor de lonen maar nauwelijks stijgen. De vraag naar kapitaal is beperkt en er is sprake van een lage economische groei. Het wordt dus geen feest met de rente, omdat deze hierdoor laag blijft. Om rendement te maken legt de lage rente en het dividend op aandelen een bodem onder de aandelenmarkt, hoewel deze gevoelig blijven voor de economie. Als die afzwakt en te maken krijgt met een groeivertraging, zou er zomaar 20% lucht uit aandelen kunnen lopen. Als je daar niet tegen kunt als belegger, moet je niet in aandelen stappen. Iedere belegger moet zichzelf de vraag stellen: hoeveel risico kan ik aan? Overigens vind ik de passief beheerde fondsen die SynVest aanbiedt een goede verbreding van het aanbod”.

Meer informatie over pensioen opbouwen bij SynVest? 

Vul uw gegevens in en ontvang de brochure

Bel ons

Mail ons

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK