SynVest ZZP Pensioen

Als ZZPer of MKBer bent u zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een extra pensioen. Bent u al begonnen met zelf pensioen regelen of stelt u dat nog steeds uit? Soms helpt de belastingdienst door mee te betalen bij de opbouw van ZZP pensioen. Bijvoorbeeld wanneer u kiest voor het SynVest ZZP Pensioen. U kunt hierbij pensioen opbouwen met belastingvoordeel.
Belastingvoordeel

Uitkering bij arbeidsongeschiktheid

100% naar erfgenamen bij overlijden

ZZP Pensioen regelen: beleggen, sparen of een combinatie?

U wilt natuurlijk uw inleg zoveel mogelijk laten groeien tot uw pensionering. Wanneer u zelf pensioen op gaat bouwen kunt u kiezen uit sparen, beleggen of een combinatie van deze twee. Zeker gezien de huidige rentestand kan beleggen met dit kapitaal financieel aantrekkelijk zijn. Het rendement over beleggingen is immers al snel hoger dan de historisch lage spaarrente, al is er meer risico. Beleggingen kunnen immers ook minder waard worden. Met het SynVest ZZP Pensioen kiest u voor pensioen opbouwen met kans op meer rendement.

Belastingvoordeel wanneer u zelf uw ZZP pensioen regelt

  • U mag de inleg aftrekken van uw belastbaar inkomen. Een deel van de inleg ontvangt u terug. Hier gelden wel voorwaarden voor: u moet zelf de inleg betalen en de inleg moet binnen uw jaar- en reserveringsruimte vallen. Ook is er een maximumbedrag dat u mag aftrekken.
  • Wanneer u straks met pensioen bent en periodiek uitkeringen ontvangt, betaalt u hierover belasting. Vaak valt het inkomen in een lagere belastingschaal dan voor de pensionering; er hoeft dus minder belasting betaald te worden.
  • Fiscale oudedagsreserve (FOR).  Als ondernemer of ZZPer voor de inkomstenbelasting mag u jaarlijks een deel van de winst reserveren voor uw oudedagsvoorziening. Dit deel heet de oudedagsreserve en dit is een reservering van een deel van de winst. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit levert u dus op de korte termijn belastingvoordeel op. Deze reservering kunt gebruiken als in inleg in uw SynVest ZZP pensioen. Het bedrag waarmee de reserve afneemt, is belastbare winst. Daar staat tegenover dat u de premie voor de aangekochte lijfrente kunt aftrekken.
  • U hoeft geen vermogensrendements-heffing te betalen over het opgebouwde kapitaal.

Hoeveel ZZP pensioen bouwt u op met belastingvoordeel?

Om te bepalen welk deel van uw inkomen u mag gebruiken voor de fiscaal vriendelijke ZZP pensioenopbouw, berekent uw eerst het pensioentekort over het afgelopen kalenderjaar. Dit bedrag is de zogenoemde jaarruimte. Op de site van de Belastingdienst staat een handige tool waarmee deze berekening zo is gemaakt. Eventueel mag u de jaarruimtes van de afgelopen 7 jaar alsnog ’inhalen’. 

Inleg is flexibel

Welk bedrag u inlegt in uw SynVest ZZP  pensioen bepaalt u helemaal zelf. Het maximum bedrag staat natuurlijk vast als u met belastingvoordeel wilt inleggen. Maar als het een jaar niet goed uitkomt, legt u niets in of een lager bedrag dat u wel kunt missen. Ook hoe vaak u per jaar inleg bepaalt u zelf. Bijvoorbeeld eenmalig aan het eind van het jaar of elke maand een vast of variabel bedrag. 

Wat gebeurt er met uw ZZP pensioen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden?

Stel dat u onverhoopt arbeidsongeschikt wordt dan mag u onder de volgende voorwaarden bij uw opgebouwde pensioenkapitaal.

  1. U heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt
  2. U heeft een medische verklaring, waarin staat dat u minimaal een jaar langdurig arbeidsongeschikt zult zijn

Komt u te overlijden dan komt de waarde van de beleggingen ten goede aan uw erfgenamen.

Fondsen

Bij SynVest kunt u kiezen uit verschillende obligatie-, vastgoed- en aandelenfondsen. U bepaalt zelf welk deel van uw geld in welk fonds belegd wordt. Op onze fondsenpagina vindt u een overzicht van alle fondsen.

Rendement, risico's en kosten

Rendementen
De waarde van beleggingen kan zich zowel negatief als positief ontwikkelen. Het uiteindelijk beschikbare kapitaal op de einddatum is afhankelijk van het rendement van de beleggingsfondsen. Houd hier rekening mee bij de planning van uw pensioen.

Risico’s en kosten

Met beleggen kunnen goede rendementen worden behaald. Maar er zijn ook risico's aan verbonden. Deze risico’s zijn afhankelijk van de beleggingsfondsen waarin u belegt. Het volledige overzicht van de risico’s van onze beleggingsfondsen vindt u in het prospectus. Voor onze lijfrente brengen wij stortings- en beheerkosten in rekening. De stortingskosten betaalt u eenmalig over elke geldstorting. De beheerkosten betaalt u over het totale bedrag in het beleggingsfonds en worden per maand verrekend.

Instapkosten (eenmalig over elke geldstorting):      1,05%
Jaarlijkse beheerkosten van de lijfrente:                      0,60%

Daarnaast betaalt u fondskosten (afhankelijk van de gekozen fondsen). Het volledige kostenoverzicht van onze beleggingsfondsen vindt u in het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid).

Meer informatie?

Vul hieronder uw gegevens in en wij sturen u een brochure met offerte aanvraagformulier.

Bel ons

Mail ons

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK