Cornelis belegt sinds 2007 bij SynVest in het SynVest RealEstate Fund en SynVest German RealEstate Fund. Dit is zijn ervaring

Wat is uw beleggingsdoelstelling en waarom via SynVest?

Als aanvulling op ons staatspensioen (AOW) en als zelfstandigen moesten wij, nadat wij in 2000 stopten met ons bedrijf, ons geld gaan beleggen. Toen de mensen van SynVest langskwamen en een professionele en betrouwbare indruk maakten, hebben we een deel van onze investering in vastgoed bij SynVest en anderen ondergebracht om onze beleggingen te spreiden. Wij hadden de verwachting dat ons geld op deze manier zijn waarde zou behouden, met een redelijk rendement. Helaas is het fonds in Nederlands vastgoed voorlopig flink in waarde gedaald en de dividenduitkering geblokkeerd, met name door de bank. Het Duitsland fonds heeft zijn waarde gelukkig behouden, is zelfs iets gestegen, en keert steeds een mooi dividend uit.

Wat kan er beter bij SynVest?

Achteraf kun je stellen dat het fonds met Duits vastgoed beter is opgezet dan het Nederlandse fonds. Met het Duitsland fonds zijn ze direct gaan aflossen. Dat is een prima uitgangspunt. Als ze dat ook op het Nederlandse vastgoed hadden gedaan, was de dividenduitkering weliswaar lager geweest, maar hadden we ook lagere schulden en wellicht minder problemen gehad. En dat past weer bij objecten die, naarmate de tijd vordert, ouder worden of een lagere waarde krijgen. Zolang iets in waarde stijgt is het allemaal makkelijk, maar je moet ook kunnen varen bij lastiger weer.

"Aan de markt kan SynVest niets veranderen. Ik kan ze daar niet de schuld van geven"

Wat vindt u goed gaan bij SynVest?

Voor het overige heb ik niets dan lof over SynVest. De organisatie is goed. Ik ben een paar keer op kantoor geweest en dan krijg ik netjes uitleg over mijn beleggingen. Mijn ervaring is dat ze het het niet mooier maken dan het is. Eigenlijk kan ik niets bedenken dat ik kritischer moet beoordelen. Het is jammer dat het fonds met Nederlands vastgoed stilstaat. Maar dat is een feit. Aan de markt kan SynVest niets veranderen. Ik kan ze daar niet de schuld van geven. Het is nu afwachten of de kantorenmarkt weer aantrekt en dat dit ook voor de winkels geldt, ondanks het veranderde koopgedrag van de consument.

Wat wilt u tot slot nog zeggen?

De banken blijken een bedreiging voor dit soort (vastgoed)fondsen waar ik in beleg. Als de markt terugloopt en de waarde daalt, kan de bank je onder druk zetten. Ook al is er een goede bezetting van de panden en wordt de rente volledig betaald. De banken zorgen ervoor bij een waardedaling op de eerste plaats te staan en kunnen de objecten onder je neus weghalen. Hierdoor kom je als (gepensioneerde) aandeelhouder met lege handen te staan. Dit gebeurt ook bij scheepvaartfondsen. Met de kennis van nu zou ik voorstander zijn van een fonds dat voor 100% bestaat uit geld van de deelnemers en daarmede een object kopen zonder bankfinanciering. Dat betekent wellicht minder dividend, maar het is wel betrouwbaarder. En je blijft te allen tijde eigenaar van het object, ook al daalt het door marktomstandigheden tijdelijk in waarde.

De ervaring van Cornelis is in het voorjaar van 2016 gepubliceerd in het Synformatie magazine

Bel ons

Mail ons

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK