Rekenvoorbeeld lijfrente uitkeren

U kunt uw lijfrentekapitaal op diverse manieren laten groeien. Tijdens de uitkering van uw lijfrentekapitaal heeft de keuze om het opgebouwde bedrag te laten beleggen. Bent u benieuwd naar wat het beste aansluit op uw financiële situatie? U vindt hier een uitgebreide uitleg inclusief voor- en nadelen zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Uitgangspunten van de berekening:

  • U heeft een lijfrentekapitaal: € 100.000
  • U wilt gedurende 15 jaar een uitkering ontvangen
  • De uitkering ontvangt u per kwartaal achteraf
  • Gekozen fondsen: SynVest High Yield Obligatie fonds*, SynVest Value Investment fund** en SynVest Vastgoed Aandelen Index fonds*

Risicoprofiel

Aan de hand van uw risicoprofiel stelt u uw portefeuille samen. Wilt u niet zoveel risico nemen maar wilt u wel de kans op hoger rendement dan dat u krijgt met sparen? Kies dan voor een defensieve portefeuille. Deze portefeuille bestaat voor het grootste deel uit obligaties, niet uit aandelen. Bent u op zoek naar het hoogste rendement? En bent u bereid veel risico te nemen dat u tevens kunt dragen, dan kiest u voor een offensieve portefeuille met veel aandelen.

Voordelen en nadelen van beleggen in uitkeringsfase

Voordelen: Een reële kans op een hoger rendement dan bij sparen. Beleggen is een flexibel product. U kunt op ieder moment kiezen om meer of minder in te leggen.
 

Nadeel: U loopt het risico dat u minder ontvangt dan uw inleg. Door een goede spreiding van uw beleggingen in uw portefeuille, vermindert u dit risico.

Beleggen bij SynVest: de berekening

Stel, u kiest ervoor om uw lijfrentekapitaal te laten beleggen bij SynVest. Wat kunt u dan verwachten? In deze tabel vindt u verschillende berekeningen van het rendement op basis van het gekozen risicoprofiel. Dit is het rendement na aftrek van de kosten.

Let op! Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

RisicoprofielRendement na aftrek kostengemiddelde uitkering per kwartaalTotaal uitkeringen
Defensief3.56%€ 2.210€ 132.600
Behoudend4.20%€ 2.240€ 134.400
Neutraal4.52%€ 2.300€ 138.000
Dynamisch6.12%€ 2.620€ 157.200
Offensief7.72%€ 2.950€ 177.000

Berekening op basis van prognose rendement: SynVest High Yield Obligatie fonds, SynVest Vastgoed Aandelen Index fonds
Berekening op basis van daadwerkelijk gerealiseerde rendement: SynVest Value Investment fund

Hoe wordt het totaal van de uitkeringen bepaald?

De hoogte van de eerste uitkering wordt bepaald op basis van de fiscale rekenregels. Het uitgangspunt daarbij is het U-rendement. Dit is het rendement op een pakket Nederlandse staatsobligaties; de Verzekeringskamer stelt dit rendement vast. Het gehanteerde rendement van 0,46% (mei 2018) is alleen een rekengrootheid en heeft niets te maken met het werkelijke rendement. De eerste uitkering is voor elk risicoprofiel hetzelfde. Elke volgende uitkering wordt herrekend op basis van het tot dan toe daadwerkelijk behaalde rendement. Wanneer het behaalde rendement gemiddeld hoger is dan het U-rendement dan zal de uitkering gemiddeld iedere keer stijgen. In de grafiek is dit duidelijk te zien.

Gratis whitepaper:
Belangrijke informatie voor uw expirerende lijfrente

Komt uw lijfrente binnenkort vrij? Dan biedt dit whitepaper waardevolle informatie!

Download nu geheel vrijblijvend het whitepaper 'Belangrijke informatie voor uw expirerende lijfrente'.

Combinatie sparen en beleggen

Vindt u het risico te groot om uw hele lijfrentekapitaal te beleggen? Maar bent u tegelijkertijd op zoek naar een hoger rendement dan met sparen mogelijk is? Dan kunt u sparen combineren met beleggen. U opent dan een bankspaarrekening of een uitkeerproduct bij een bank of verzekeraar én een beleggersrekening bij SynVest. De verdeling van uw kapitaal over deze rekeningen bepaalt u zelf.

Voordeel: De zekerheid van sparen combineren met de kans op het hogere rendement van beleggen. U beperkt het risico doordat u voor het ‘spaardeel’ een garantie heeft.
Nadeel: Risico op waardeverlies van uw beleggingen; door goede spreiding van uw beleggingen vermindert u dit risico. U beperkt de kans op een hoger rendement doordat u deels gegarandeerd spaart.

Bel ons

Mail ons

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK