Zeven aandachtspunten bij het laten uitkeren van uw lijfrente

Valt uw lijfrentekapitaal binnenkort vrij? Dan mag u, binnen de fiscale voorwaarden, zelf bepalen wat u met uw kapitaal wilt doen. Blijft u bijvoorbeeld langer doorwerken? Dan kan het verstandig zijn om de uitkering van uw lijfrente nog even uit te stellen. Heeft u het geld nu nodig? Dan kiest u voor een uitkeringsproduct. Maar ook dan staat u voor een aantal belangrijke keuzes. Kiest u bijvoorbeeld voor een uitkering bij een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling? Wij helpen u op weg met zeven vragen die u uzelf kunt stellen bij het laten uitkeren van uw lijfrente.

1. Heb ik het kapitaal nu nodig?

Wist u dat u de opbouwfase van uw lijfrente ook kunt verlengen? U kunt doorsparen tot vijf jaar nadat u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Dat kan bijvoorbeeld interessant zijn als u langer door blijft werken. U betaalt namelijk pas inkomstenbelasting op het moment dat de lijfrente wordt uitgekeerd. Omdat u na uw pensioen waarschijnlijk in een lagere belastingschijf valt dan tijdens uw werkzame leven, betaalt u minder belasting over uw lijfrente-uitkeringen. Bedenk daarom eerst of u het expirerende kapitaal al nodig heeft of dat u liever nog even wacht met het laten uitkeren van uw lijfrentevermogen.

 

2. Hoeveel heb ik nodig?

Lijfrente is een aanvulling op uw pensioen. Als u (deels) in Nederland heeft gewoond, dan heeft u recht op AOW. Bent u in loondienst geweest? Dan heeft u wellicht ook pensioen opgebouwd via uw werkgever. Hoeveel aanvullend inkomend uit lijfrente-uitkeringen u nodig heeft, hangt uiteraard ook af van uw kosten en uitgaven. Heeft u de hypotheek van uw woning afgelost? Of betaalt u maandelijks huur? Bereken welk bedrag u de komende jaren verwacht nodig te hebben om van te kunnen leven.

 

3. Hoe lang heb ik een aanvulling nodig?

Hoe lang een aanvulling op uw pensioen nodig is, is per persoon en per situatie verschillend. Als u verwacht de aanvulling nodig te hebben om uw vaste lasten te kunnen betalen, dan kan het verstandig zijn om uw lijfrentevermogen uit te smeren over een langere periode. Heeft u voldoende aan uw AOW en werkgeverspensioen om van rond te kunnen komen en is uw lijfrentevermogen een extraatje? Dan kunt u eventueel nadenken over bijzondere wensen. Wilt u bijvoorbeeld na uw pensioen eenmalig een verre reis maken met uw kleinkinderen? Dan kunt u kiezen voor een uitkeringsproduct met een korte looptijd, waarbij u kortstondig een hoger bedrag uitgekeerd krijgt.
 

4. Wat is voor mij een zinvolle uitkering?

Hoeveel wilt u maandelijks minimaal ontvangen? Als u een bescheiden lijfrentevermogen heeft opgebouwd en u smeert dit geld uit over een langere periode, zijn de uitkeringen die u dan bijvoorbeeld maandelijks ontvangt nog wel zinvol? Als u een beperkt bedrag bij elkaar heeft gespaard, kan het verstandiger zijn om te kiezen voor een kortere looptijd.

 

5. Wil ik meer rendement halen uit mijn lijfrentekapitaal?

Door de lage rentestand en de huidige inflatie zal uw lijfrentekapitaal nauwelijks renderen. Maar wist u dat u ook kunt beleggen met uw lijfrentekapitaal? Met beleggen heeft u uitzicht op een hoger rendement op uw geld dan met sparen of verzekeren mogelijk is. Natuurlijk is er ook een kans op waardevermindering. Daarom is beleggen met lijfrentekapitaal niet voor iedereen geschikt. Heeft u uw lijfrentevermogen nodig voor de dagelijkse boodschappen en wilt u zeker zijn dat u een bepaald bedrag ontvangt? Dan kunt u beter kiezen voor een garandeerde uitkering. Heeft u voldoende vermogen of pensioen opgebouwd om te voorzien in de kosten van uw levensonderhoud en is uw lijfrentekapitaal een extraatje? Dan kan het aantrekkelijk zijn om met uw lijfrentevermogen te beleggen. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. U belegt dan een deel van uw kapitaal en voor het andere deel kiest u voor een garantieproduct. Zo combineert u de zekerheid van sparen met de kans op een hoger rendement op het deel dat u belegt.

 

6. Wil ik flexibel blijven?

De toekomst is onzeker. Bij een gegarandeerde uitkering weet u precies welk bedrag u periodiek ontvangt, maar staat uw geld gedurende de volledige looptijd van de uitkering vast. Wilt u liever flexibel blijven, zonder garantie op een vast periodiek bedrag? Dan is een beleggingsproduct een goede optie. Bij SynVest kunt u de looptijd van uw uitkering onder bepaalde voorwaarden aanpassen.

 

7. Ken ik al mijn opties?

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is in het verleden gebleken dat de advisering van verzekeraars over expirerende lijfrentes vaak te wensen overlaat. Klanten worden niet tijdig of onvoldoende geïnformeerd over de mogelijkheden. De AFM raadt mensen met een expirerende lijfrente dan ook aan op tijd te beginnen met het inwinnen van informatie. Vraag offertes op bij aanbieders van verschillende uitkeringsproducten en zorg dat u weet welke opties u heeft. Zo kunt u tijdig een goed onderbouwde beslissing nemen en voorsorteren op een onbezorgd pensioen.

Meer weten?

Valt uw lijfrente binnenkort vrij? U kunt uw lijfrente laten uitkeren door de bank of verzekeraar waar u uw lijfrente heeft opgebouwd, maar u kunt ook kiezen voor periodieke uitkeringen bij een beleggingsinstelling, zoals SynVest. Meer informatie of een offerte ontvangen? Bekijk onze themapagina Lijfrente uitkeren.

Bel ons

Mail ons

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK