Blog

Uw lijfrente uitkeren via banksparen, de voor-en nadelen

Wat gaat u doen met uw vrijgekomen lijfrentekapitaal? Als u uw lijfrente wilt laten uitkeren, moet u hiervoor een lijfrente-uitkeringsproduct kopen. U mag zelf een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling kiezen. Veel mensen kiezen voor uitkeren via banksparen. Maar wat is banksparen? En wat zijn de voor- en nadelen? In dit blog sommen wij de belangrijkste voor u op.

Wat is banksparen?

Een lijfrente geeft recht op een periodieke uitkering, bedoeld als aanvulling op uw pensioen. Met het kapitaal dat u heeft opgebouwd, koopt u een uitkeringsproduct aan. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor banksparen. Het begrip ‘banksparen’ kan tot verwarring leiden, omdat hiermee zowel sparen als beleggen wordt bedoeld. Bij sparen krijgt u gegarandeerde uitkeringen, maar met beleggen kunt u een hoger rendement behalen. Uiteraard kan een belegging ook in waarde verminderen. Wij zetten de voor- en nadelen van sparen en van beleggen voor u op een rij.

De zekerheid van sparen

Het belangrijkste voordeel van een lijfrente-uitkering via een bankspaarrekening is de zekerheid die deze optie geeft. U krijgt gegarandeerde uitkeringen, afhankelijk van uw totale lijfrentekapitaal en de looptijd van de uitkering. U weet dus precies welk bedrag u de komende jaren krijgt uitgekeerd. Dat kan een prettige gedachte zijn, zeker als u verwacht uw lijfrente-uitkeringen nodig te hebben om uw boodschappen van te kunnen betalen. Maar de zekerheid van een bankspaarrekening heeft ook een keerzijde. U zet uw kapitaal vast voor de gehele looptijd tegen de rente die op dat moment geldt. De rente is nu historisch laag. Uw kapitaal zal dus nauwelijks renderen. Bovendien loopt u reëel risico dat uw koopkracht achteruitgaat als gevolg van inflatie.

De flexibiliteit van beleggen

Is de lijfrente voor u een extraatje, bent u niet tevreden met de rente die een bank biedt en wilt u de mogelijkheid hebben om de looptijd van de uitkering aan te passen? Dan kan beleggen een interessante optie zijn. Uiteraard loopt u het risico dat beleggingen in waarde verminderen, maar u bent flexibeler dan bij een garantie- of spaarproduct van een bank of verzekeraar. Zo biedt SynVest de mogelijkheid om de looptijd van uw lijfrente-uitkeringen te verlengen of in te perken. Dat kan handig zijn als uw persoonlijke situatie verandert. De toekomst is immers onzeker. Met beleggen heeft u bovendien uitzicht op een hoger rendement op uw geld dan met sparen mogelijk is, waardoor uw periodieke uitkeringen aantrekkelijk blijven.

Ter overweging: beleggen combineren met sparen of verzekeren

Vindt u het te risicovol om met uw volledige lijfrentekapitaal te gaan beleggen? Dan kunt u overwegen om beleggen te combineren met sparen of verzekeren. U spaart dan een deel van uw lijfrentekapitaal bij een bank of verzekeraar en het andere deel belegt u bij een beleggingsinstelling, zoals SynVest. De verdeling van uw kapitaal mag u zelf bepalen. Stel dat u 100.000 euro aan lijfrente heeft opgebouwd, dan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om voor 50.000 euro een levenslange uitkering aan te kopen bij een verzekeraar en met de overige 50.000 euro te gaan beleggen. Met het verzekeringsdeel bent u verzekerd van uitkeringen tot uw overlijden. Het beleggingsdeel laat u renderen en op basis van het rendement ontvangt u periodiek een uitkering. Zo combineert u de zekerheid van sparen of verzekeren voor uw levensonderhoud met de kans op een hoger rendement op het deel waarmee u belegt.

Meer weten?

Valt uw lijfrente binnenkort vrij? Bekijk onze praktische checklist ‘Zeven aandachtspunten bij het laten uitkeren van uw lijfrente’.

Bel ons

Mail ons

4.4

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK