Heeft u een lijfrente opgebouwd en komt dit kapitaal binnenkort vrij? Dan heeft u twee keuzes. U laat uw lijfrente uitkeren of stelt de uitkering nog even uit. In beide gevallen kan het interessant zijn om met uw lijfrente te beleggen in plaats van onder te brengen bij een verzekeraar of bank. Zeker nu de rente zo extreem laag is. U mag namelijk van aanbieder wisselen.

Sterker nog, dat moet uw huidige aanbieder 3 maanden voor het einde van uw huidige lijfrente expliciet aan u vermelden. Er zijn diverse aanbieders die beleggingslijfrentes aanbieden. Ook hier is shoppen zeker de moeite waard.

Lijfrente uitkeren

Bij de meeste aanbieders kunt u alleen kiezen voor een gegarandeerde uitkering. U krijgt dan een vast bedrag uitgekeerd, maar door de huidige lage rentestand (die de hele looptijd vast staat) zal uw kapitaal nauwelijks renderen. Bij een toenemende inflatie kan het rendement in koopkracht gemeten zelfs negatief zijn.

Als u voldoende vermogen heeft opgebouwd of een goed pensioen heeft, dan kunt u wellicht wat meer risico nemen en daarmee de kans op een hoger rendement. Vindt u het risico te groot om uw hele lijfrentekapitaal te beleggen?

Maar bent u tegelijkertijd op zoek naar een hoger rendement dan met sparen mogelijk is? Dan kunt u sparen combineren met beleggen. U dient zich hierbij natuurlijk wel te realiseren dat beleggen risico’s met zich mee brengt.

Lijfrente uitstellen

Heeft u het lijfrentekapitaal niet direct nodig bijvoorbeeld omdat u langer blijft werken of goed kunt rondkomen van andere inkomsten zoals pensioen en AOW. Dan kan het aantrekkelijk zijn om uw lijfrente uit te stellen. Dit mag fiscaal gezien tot 5 jaar na de AOW gerechtigde leeftijd. Beleggen kan dan een goede optie zijn.

Hiermee heeft u kans op een hoger rendement dan sparen. En wilt u de zekerheid van sparen combineren met de kans op een hoger rendement? Dan kunt u sparen combineren met beleggen. Ook hier geldt weer dat u zich wel dient te realiseren dat beleggen risico’s met zich meebrengt.

Mijn conclusie: kijk eens verder dan uw neus lang is. Vraag in ieder geval ook een offerte op basis van een beleggingslijfrente. De verschillen zijn aanzienlijk, maar u moet wel het risico kunnen en willen lopen.

 

Frits Panhuyzen, algemeen directeur bij SynVest 

Deze bijdrage verscheen op 9 november 2018 als column op DFT.nl. Lees ook de andere columns van Frits Panhuyzen.

Heeft u vragen? Neem dan contact op Bel 020 - 23 51 490