Actief beheer is een beleggingsstrategie waarbij fondsbeheerders actief aandelen kopen en verkopen met als doel een optimaal rendement te behalen voor de beleggers. In tegenstelling tot passief beheer, waarbij het doel is om de prestaties van een benchmarkindex te volgen, probeert een actief beheerd fonds door middel van een actief beleggingsbeleid een beter rendement te behalen dan de benchmark.

De fondsbeheerders van actief beheerde fondsen maken gebruik van verschillende methoden en strategieƫn om kansen op de markt te identificeren en te benutten. Dit kan onder meer inhouden dat ze grondig onderzoek doen naar individuele bedrijven, sectoren of markten, economische trends analyseren, technische analyses uitvoeren en gebruik maken van hun eigen expertise en ervaring om investeringsbeslissingen te nemen.

Een van de belangrijkste doelstellingen van actief beheer is het genereren van alpha, wat verwijst naar het extra rendement dat een fonds behaalt boven de marktindex. Fondsen streven ernaar om alpha te genereren door middel van het selecteren van individuele effecten die naar verwachting beter zullen presteren dan de markt als geheel. Door het identificeren van ondergewaardeerde effecten en het vermijden van overgewaardeerde effecten, proberen fondsbeheerders een portefeuille samen te stellen die een hoger rendement oplevert dan de benchmark.

Hoewel actief beheer potentieel hogere rendementen kan opleveren, brengt het ook hogere kosten met zich mee in vergelijking met passief beheerde fondsen. Deze kosten kunnen bestaan uit hogere beheersvergoedingen, transactiekosten en onderzoekskosten. Beleggers moeten daarom zorgvuldig afwegen of de potentiƫle voordelen van actief beheer opwegen tegen de hogere kosten, en of de fondsbeheerder in staat is om consistent een superieur rendement te behalen na aftrek van kosten.

In het kort is actief beheer een dynamische en hands-on benadering van beleggen die gericht is op het identificeren en benutten van kansen op de markt om een beter rendement te behalen dan de benchmarkindex.

Terug